dissabte, 8 d’agost del 2015

El govern grec canvia de posició respecte a Kossove i aïlla més encara Espanya dins la UE

Dissabte  8.08.2015  02:27

MON



Kosovo's Foreign Minister Hashim Thaci (L) and his Greek counterpart Nikos Kotzias (R) walk out of the government building following their meeting in Pristina, Kosovo, 14 July 2015. Nikos Kotzias is on a one day visit to Kosovo.



El govern grec de Syriza ha canviat sobtadament de posició respecte a Kossove. Fins ara Grècia havia format part del reduït grup de membres de la Unió Europea que no reconeixen la independència unilateral de Kossove. Però això ha canviat aquesta setmana.

El ministre grec d’Afers Estrangers, Nikolaos Kotzias, ha visitat Kossove aquesta setmana i ha afirmat que el seu país ajudarà els kossovars a incorporar-se a les organitzacions internacionals, esmentant de forma particular l’Interpol i la UNESCO. Precisament Kossove ha demanat l’entrada a l’UNESCO, que aquesta organització de Nacions Unides estudiarà el pròxim mes de novembre.

Durant la visita, la primera feta mai pel govern grec a Pristina, es va anunciar l’obertura de dues delegacions en les respectives capitals i que Grècia ha convidat el primer ministre kossovar a fer una visita oficial a Atenes. El govern grec també va anunciar que està estudiant el reconeixement diplomàtic total de Kossove, encara que la decisió no la prendrà de forma immediata.

La reacció del govern serbi no es va fer esperar i ha demanat explicacions al govern grec. Des de Belgrad s’ha remarcat el fet que Grècia ‘encara’ no ha optat per establir relacions diplomàtiques amb Kossove.

Grècia és un dels cinc estats de la Unió Europea que no han reconegut encara la independència kossovar. D’aquests cinc Eslovàquia ja ha anunciat que estudia reconèixer el Kossove i Xipre seguirà la posició del govern grec, com fa habitualment en tots els temes de política internacional. Això deixaria Romania i Espanya com els darrers estats de la Unió en negar-se a reconèixer el Kossove.

Incorporació a la UNESCO


El primer ministre kossovar va aprofitar la presència del ministre grec per a afirmar que la UNESCO estudiarà la possible incorporació de Kossove en la seva reunió de novembre.

A diferència del que passa en l’ONU per a que un territori s’incorpori a l’UNESCO només cal el vot favorable de l’assemblea i els membres permanent no poden exercir el dret de vet. Per això Palestina i Niue són membres de ple dret de l’UNESCO però no de l’ONU.

El primer pas per a l’entrada de Kossove a l’UNESCO ha de ser l’aprovació de la sol·licitud per part del Comitè Executiu del qual formen part 58 estats, dels quals 33, més de la meitat, reconeixen Kossove.

Dels 193 membres actuals de ple dret de l’ONU 108 reconeixen diplomàticament Kossove.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/el-govern-grec-canvia-de-posicio-respecte-a-kossove-i-ailla-mes-encara-espanya-dins-la-ue/ 

1 comentari :

ENCARI ha dit...

M'agradaria veure si al Consell de Seguretat de l'ONU Espanya votaria contra els EEUU