dilluns, 31 d’agost del 2015

CDC ERC I les Entitats Sobiranistes volen arribar al 27-S amb el govern pactat

31/08/2015

PLEBISCITÀRIES

"La idea és tenir un 80% de l’estructura definitiva ja traçada", apunten diversos dirigents consultats pel diari ‘ARA’.


Redacció


Romeva, Forcadell, Casals, Junqueras i Mas, aquest vespre - Jordi Borràs/ElSingula


CDC, ERC i les entitats sobiranistes que formen part de ‘Junts pel Sí’ volen arribar al 27-S amb el govern de concentració pactat. Segons publica el diari ‘ARA’, tenir apamada l’estructura del futur executiu serviria per “accelerar” durant els dies immediatament posteriors als comicis sense haver de definir fil per randa els noms i les àrees que ocuparà cada partit. “La idea és tenir un 80% de l’estructura definitiva ja traçada”, apunten diversos dirigents consultats per l’ARA.

En cas de victòria de la llista sobiranista, es formarà un govern de coalició obert a l’entrada d’independents que gestioni l’etapa de desconnexió de l’Estat. I un alt dirigent de CDC assegura que “no pot passar com l’any 2010, quan es va trigar molt a determinar totes les àrees del govern”. Els encarregats d’aquesta negociació, i de donar-hi el vistiplau definitiu, són Artur Mas i Oriol Junqueras.


Està pactat ja que la presidència del govern serà per Artur Mas, la vicepresidència per ERC i el portaveu es designarà a proposta de CDC. A més, avança l’ARA que un dels canvis més significatius que podria experimentar el govern seria la sortida de Francesc Homs, exportaveu de l’Executiu i home de total confiança de Mas. “Situar-lo a Madrid té sentit en la mesura que caldrà tenir-hi un interlocutor fiable per al president”, assenyala un alt dirigent nacionalista.

La vicepresidència del Govern, en algun moment de les converses entre els dos partits, s’ha posat damunt la taula de Marta Rovira, secretària general d’ERC. La presidència del Parlament, que també correspondria als republicans, també podria ser una via per a Junqueras. L’escenari més probable és que els republicans reclamin una conselleria de gran pressupost -Ensenyament o Salut- que els permeti guanyar protagonisme a l’hora d’aplicar les divuit mesures urgents en polítiques socials que Junts pel Sí portarà al programa electoral.

D’altra banda, assegura el diari que es dóna per fet que no repetiran els actuals consellers Boi Ruiz i Felip Puig. En canvi, Jordi Jané i Neus Munté tenen opcions de repetir. En el capítol d’incorporacions de CDC, el nom de Jordi Turull, ara president del grup parlamentari, sona per incorporar-se a l’executiu.


Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/08/cdc_i_erc_volen_arribar_al_27-s_amb_el_govern_pactat_112087.php