dilluns, 6 de juliol del 2015

ERC insisteix en una llista civil sense polítics per "evitar plebiscits d'altres tipus"

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, demana pactar un govern de concentració per després del 27-S, on també hi hagi la CUP, però no concreta quins noms n'haurien de formar part.


NÚRIA ORRIOLS Barcelona



El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, en una roda de premsa. /ANC


El portaveu d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, ha apostat aquest dilluns per treballar en la proposta d'Òmnium: una llista civil sense polítics per "guanyar" el 27-S. "Ens sembla una proposta coherent, guanyadora i generosa", ha dit. Per a ERC, una candidatura integrada per les "persones més preparades" i amb els "partits al costat" permetria "evitar plebiscits d'altres tipus" i decidir sobre la "independència". 

Sabrià ha argumentat que, malgrat que les llistes "aliades" eren la primera proposta d'ERC, les "dades demoscòpiques" amb referència a l'enquesta encarregada per Òmnium a la qual va tenir accés l'ARA– indiquen que aquesta fórmula pot ser la "guanyadora" als comicis de setembre.

Sobre si ERC està oberta que hi hagi polítics a la llista,  tal com ahir va apuntar el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i CDC, Sabrià ha defugit posicionar-s'hi, però ha suggerit que la proposta amb què treballen és la d'Òmnium, "perquè és una proposta excepcional i el moment és excepcional".

Així doncs, quin paper han de tenir els partits? Tal com ja va apuntar ahir la presidenta de l'entitat cultural, Muriel Casals, les formacions polítiques estarien "al costat" de la llista civil i també hi farien "campanya", però les seves funcions serien al govern. Un executiu de "concentració" amb un encàrrec de "cent passos" cap a la independència. La composició del govern hauria de ser "transparent" abans del 27-S, ja que d'aquesta manera la ciutadania "tindria clar" què passarà l'"endemà" de les eleccions.

Ara bé, Sabrià ha defugit concretar. Preguntat sobre quins noms haurien de formar part d'aquest executiu, Sabrià ha dit que "qualsevol referència" per part seva podria afectar les negociacions que han de tenir lloc aquesta setmana entre partits i entitats.

ERC vol que la CUP hi sigui


Pel que fa als partits que han de donar suport a aquesta llista i ser en el govern de concentració, ERC vol que també hi hagi la CUP. "Ha d'incloure el màxim de gent possible", ha asseverat.

Tot i això, no ha volgut condicionar la seva participació en la candidatura transversal a la implicació de l'esquerra independentista. "No podem posar línies vermelles", ha dit, i ha afegit que la concreció de la fórmula serà en els propers dies fruit de les converses entre els partits.

Suport al poble grec

Sobre el resultat del referèndum a Grècia, Sabrià ha assegurat que és una "victòria de la gent" i de la "democràcia davant els bancs". "Per als catalans és una mostra més de com és d'important tenir sobirania", ha asseverat. En aquest sentit, ha augurat que el no a les condicions de la 'troica' és una "oportunitat immillorable" per "frenar les polítiques d'austeritat a la UE".


Enllaç noticia :