dimarts, 30 de juny del 2015

Tsipras està estudiant la nova proposta de Juncker

El president de la Comissió Europea vol que el primer ministre grec defensi el sí al referèndum a canvi d'un compromís per revisar el deute.


AGÈNCIES Atenes




Alexis Tsipras i Jean-Claude Juncker fa unes setmanes. / EFE

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, està estudiant l'última proposta d'acord sobre el rescat que ha presentat aquesta matinada el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. El portaveu de Juncker ha demanat a l'executiu grec que "faci un moviment abans de la mitjanit". La premsa grega explica que els dos líders estan en contacte i que alguns sectors del govern estan pressionant líder de Syriza per acceptar la proposta, de la qual no han trascendit els detalls. La cadena privada grega Skai informa que Atenes ja hauria posat sobre la taula la seva rèplica. Aquestes negociacions poden ser determinants per definir què és exactament el que els grecs votaran en referèndum aquest diumenge, en una consulta que serà determinant per la continuïtat de Grècia dins d'eurozona. 

Són els últims moviments abans que aquesta matinada expiri la pròrroga del rescat i alhora venci el pagament de 1.600 milions d'euros al Fons Monetari Internacional, que Atenes ha dit que no podrà afrontar sense finançament dels socis europeus. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, havia demanant una ampliació del rescat per garantir que els grecs poguessin celebrar amb normalitat el referèndum d'aquest 5 de juliol sobre l'acord amb els creditors internacionals.


De moment no hi ha detalls sobre els termes de la proposta de Juncker. Fonts comunitàries només han aclarit que hi ha una precondició: abans de l'inici de la reunió de l'Eurogrup Tsipras s'ha de comprometre per escrit a fer campanya a favor del sí en el referèndum. El líder de Syriza ha titllat l'última oferta d'acord de la 'troica' d'"humiliant".

Fonts governamentals gregues han afirmat que estan escoltant amb atenció la proposta, si bé han sostingut que "Tsipras votarà 'no' diumenge". Diumenge la comissió ja havia plantejat una altra oferta a Atenes on l'IVA als hotels era del 13% en lloc del 23% que es reclamava divendres.

Si el govern grec acceptés, l'Eurogrup podria adoptar un comunicat que r eafirmi el compromís del 2012 de plantejar-se ampliar els terminis del venciment de préstecs, rebaixar els interessos i estendre la moratòria del pagament d'interessos, i que podria començar a aplicar-se a l'octubre.


Enllaç noticia :