dissabte, 20 de juny del 2015

L’Estat accelera l’asfixia econòmica de la Generalitat

Dissabte, 20 de juny de 2015 09:25 h

Tanca la porta a l’obtenció dels 1.800 MEUR que falten per quadrat el pressupost de la Generalitat de 2015


Chicago (EUA) (ACN).- La Generalitat està treballant aquest 2015 amb un pressupost que fia més de 1.800 MEUR a la negociació amb l'Estat. Fins al moment, però, l'executiu espanyol ha anat tancant portes a la possibilitat d'obtenir aquests recursos. Els principals conceptes amb què es volien compensar els 1.800 MEUR són la bestreta del fons de competitivitat, que ja ha estat denegada; l'impost de dipòsits bancaris, que ha estat anul·lat pel TC; i la disposició addicional tercera de l'Estatut, que es reclama sense èxit des de fa nou anys. Amb tot, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha dit en una entrevista a l'ACN que el Govern "continuarà insistint" per obtenir aquests ingressos.






Cal preparar-nos per evitar l’asfixia premeditada del govern espanyol

A les portes de tancar el primer semestre del 2015, cada cop hi ha menys esperances d'aconseguir els ingressos per poder quadrar el pressupost dissenyat pel Govern. Un dels darrers revessos ha estat l'anul·lació per part del Tribunal Constitucional de l'impost català de dipòsits bancaris, en considerar que "coincidia" amb l'estatal sobre la mateixa matèria. A la pràctica, la resolució judicial suposarà que suposarà que la Generalitat recaptarà 64 MEUR -en concepte de l'impost estatal- en comptes dels 600 que es preveien amb l'impost català, que preveia gravar els dipòsits entre el 0,3 i el 0,5%, mentre que l'impost estatal és proper al 0%.

Espanya augmentarà l’asfixia econòmica a mesura que s’acosta el 27S

D'altra banda, el Ministeri d'Hisenda també ha denegat avançar el fons de competitivitat, que es paga a dos anys vista. Paral·lelament, tot i que fa nou anys que es reclama la disposició addicional tercera, però Mas-Colell no es dóna per vençut: "Mai hi renunciarem i encara queden 6 mesos de l'any", ha assegurat en una entrevista a l'ACN concedida a Chicago la setmana passada. Una altra de les possibilitats per aconseguir més diners, també ja denegada, era la possibilitat d'aconseguir que es fixés per a les autonomies un objectiu de dèficit més relaxat que l'actual 0,7%.

"No acceptarem un no com a resposta" 


A més, el conseller d'Economia reclama a l'Estat 900 MEUR provinents de la recaptació tributària. El sistema de finançament preveu que els ingressos per impostos s'abonin a les autonomies dos anys després d'haver-se recaptat i això fa que, en un moment de recuperació econòmica, Catalunya estigui rebent menys diners dels que s'estan recaptant actualment, ja que el que arriba és de fa dos anys, quan la situació econòmica era pitjor. És per això que Mas-Colell considera que l'Estat està "finançant" l'Estat amb aquests 900 MEUR. Res fa indicar, però, que el Ministeri d'Hisenda accedeixi a la petició de pagar aquests diners abans del que està previst.

Tot i aquest panorama, el conseller d'Economia i Coneixement no tira la tovallola i es mostra bel·ligerant: "Continuarem insistint. En particular, amb el tema de rebre aquest any els ingressos que s'estan rebent dels impostos d'aquest any, no acceptarem un no com a resposta. A nosaltres ens diran que no, però nosaltres continuarem insistint perquè està justificadíssim".

Inicialment el Govern va assegurar que es fiaven 2.350 MEUR a la negociació amb l'estat. L'estalvi que suposa la rebaixa al 0% dels interessos que es paguen per rebre diners del Fons de Liquiditat Autonòmic, però, ha fet rebaixar aquesta xifra als 1.800 MEUR.


Enllaç noticia :