dissabte, 20 de juny del 2015

“A Txèquia, 200.000 persones al carrer van ser suficients per tombar el règim comunista”

Divendres, 19 de juny de 2015 17:30 h

El Diplocat continua la tasca d’internacionalització del procés català a la República Txeca


El Diplocat ha celebrat aquest dijous unes jornades a Praga per continuar la tasca d’internacionalització del procés d’autodeterminació català, la mateixa setmana que s’obren tres noves delegacions de la Generalitat al Vaticà, Lisboa i Rabat. La capital txeca ha acollit unes conferències amb la presència, entre d’altres, del secretari general del Diplocat, Albert Royo, i del professor de literatura catalana de la Universitat Carolina de Praga Marek Říha. 



Diplocat a Jornades a Praga


Catalans i txecs, moltes coses en comú

El docent s’ha mostrat sorprès amb la força del poble català al carrer cada Diada i ha dit: “A Txèquia, 200.000 persones al carrer van ser suficients per tombar el règim comunista”. No obstant això, el professor Říha ha dit que “els catalans estan fascinats per la separació pacífica de la República Txeca i Eslovàquia”.

A més, el docent ha dit que “dos milions de persones manifestant-se i que no hi hagi un referèndum d’autodeterminació significa un dèficit democràtic d’Espanya”. També ha repassat la història del país i ha dit que durant el segle XX, “tant els catalans com els txecs vam ser envaïts pels nostres respectius veïns més grans”, referint-se a l’URSS i a l’Estat.

Més de 100 alumnes txecs estudien català cada any


Al seu torn, Albert Royo també s’ha ajudat de la història, recordant que Companys va ser l’únic president europeu democràticament escollit afusellat pel feixisme.

També ha explicat les múltiples negatives espanyoles al referèndum i la impossibilitat de convertir l’Estat en federal, ja que no hi ha interès fora de Catalunya.

Les jornades s’han celebrat a la Universitat Carolina de Praga, que destaca per tenir el lectorat de català més important d’Europa. Més de 100 alumnes txecs estudien la nostra llengua a la universitat cada any durant fa gairebé 25 anys.


Enllaç noticia :

http://directe.cat/415013