diumenge, 21 de juny del 2015

L’apel·lació de Mas empeny l’ANC a fer una consulta interna

La presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, i el de l’ANC, Jordi Sànchez, es reuniran en les pròximes hores per valorar la proposta del president Artur Mas. / ACN
“L’Assemblea Nacional Catalana es mantindrà totalment independent de qualsevol partit polític i no es presentarà a cap mena d’eleccions”. Aquesta és la moció que per aclamació va aprovar l’ANC en l’assemblea fundacional del 10 de març del 2012 al Palau Sant Jordi. Tres anys després, en concret el 13 d’abril passat, l’entitat aprovava mantenir com a possibilitat “remota” impulsar una llista pròpia amb prèvia consulta interna vinculant en cas de desacord programàtic ferm dels partits independentistes. 

El canvi va ser conseqüència de la pressió a la qual ha estat sotmesa especialment l’ANC, però també Òmnium i l’AMI, des que CiU i ERC van obrir la caixa dels trons amb el debat sobre la llista unitària. La polèmica semblava tancada, però es va tornar a reobrir ahir quan el president de la Generalitat, Artur Mas, va emplaçar les entitats civils a liderar una llista amb el màxim suport sobiranista. 

“És un tema prou important, que hem d’acabar de valorar i hem de veure com es pot acollir”, va explicar a l’ARA el president de l’ANC, Jordi Sànchez, conscient que la proposta no genera consens dins de l’entitat. Sànchez va afegir que per a ells és clau parlar amb Òmnium, amb qui es reuniran avui mateix. Això sí, la resposta definitiva, va dir, serà ràpida perquè el debat “no s’eternitzi”. I és que el discurs de Mas va enxampar el secretariat de l’Assemblea reunit i va generar tant neguit intern que hi va haver fins a 60 intervencions. Va ser inevitable que un sector de l’entitat demanés que es fes ja una consulta interna per votar a favor o en contra de la proposta de Mas. La direcció de Sànchez, però, va optar, primer, per tenir més detalls i més concreció de l’oferta del president i per actuar també de manera coordinada amb l’entitat que presideix Muriel Casals. 

Mantenir la campanya del 27-S


En tot cas, si la proposta madura i el secretariat la veu prou consistent, la consulta es preveu necessària més d’hora que tard, tenint en compte que les eleccions del 27-S s’haurien de convocar a principis d’agost. En tot cas, el que no aturaran és la campanya per incentivar el vot de cara als comicis a favor de tots els partits que tenen la independència com a destí final. 

El debat sobre si l’ANC s’hauria de presentar o no a les eleccions es va tornar a posar sobre la taula. I es va tornar a posar de manifest que davant d’aquesta qüestió l’entitat no manté un posicionament unànime. D’una banda, hi ha qui ho veu com una opa del president amb un alt risc de provocar una fractura interna. “Ens ha posat la pilota sobre la nostra teulada, ens carrega la responsabilitat”, asseguren fonts de l’entitat, que afegeixen que concórrer a les eleccions significaria trair els principis fundacionals de l’ANC o que, si més no, implicaria una reforma dels estatuts. Segons aquest sector, la tasca que els correspon és seguir eixamplant l’espai social favorable a la independència i no vincular-se electoralment a cap partit. 

Però també hi ha qui entén que concórrer en la llista que proposa Mas seria una empenta per garantir el triomf del 27-S i defensa que, ja que el president presentaria una candidatura sense les sigles de CDC, això no suposaria donar suport a un partit en concret, sinó encapçalar una llista de la societat civil. En tot cas, hi ha qui veu en figures com Carme Forcadell i Josep Maria Vila d’Abadal, que ja no ostenten les presidències de l’ANC i l’AMI i que, per tant, no tenen incompatibilitats, una via perquè la llista de Mas tingui representació de les entitats sense que aquestes s’hi impliquin directament. Si hi anés Muriel Casals podria deixar la presidència d’Òmnium. Quim Torra estaria ben posicionat per agafar-li el relleu. 

La proposta llançada per Mas situa les entitats en la tessitura d’haver d’escollir entre implicar-se, encara que sigui de manera indirecta, en aquesta candidatura -sabent que ERC i la CUP aniran cadascuna amb la seva pròpia llista- o prendre el timó i la responsabilitat d’una de pròpia on hi podria haver Mas i alguns dirigents de CDC.


Enllaç noticia :