dimarts, 23 de juny del 2015

La Flama: del Canigó al Lluçanès

Dimarts  23.06.2015  10:19

 

La Flama arriba directa a 10 nuclis per encendre les fogueres de Sant Joan.



@isaacperaire



L’any passat la Unió Ciclista Lluçanès va anar a recollir la Flama al Coll d’Ares, la frontera entre el Principat i la Catalunya Nord, per portar-la fins al Lluçanès. Enguany, a més a més, l’equip Set de Córrer, ha acompanyat la flama des del cim del Canigó fins al Coll d’Ares, aquesta passada nit.
La Flama del Canigó arribarà durant el dia d’avui a 10 pobles de la comarca per encendre les fogueres de Sant Joan d’aquesta nit.

Set de Córrer ha realitzat un total de 32 quilòmetres nocturns, dividits amb tres trams, i amb un fort desnivell fins al Coll d’Ares. A més a més, a les 8 del matí, els ciclistes de la Unió Ciclista Lluçanès han marxat des de Cal Bach. Calculen que arribaran al Coll d’Ares a la una del migdia, després de fer 90 quilòmetres. Allà, agafaran al relleu als corredors de Set de Córrer.

Seguidament, emprendran el recorregut de tornada fins al Lluçanès. La primera parada serà a les 5 a l’Hostal del Vilar, on allà es farà el repartiment al Lluçanès Nord. A 2/4 de 6 es preveu arribar a Perafita, a les 6 a Olost, a ¾ de 7 a la Torre d’Oristà, a ¼ de 8 a Oristà, a ¾ de 8 a Sant Feliu Sasserra i finalment, a 2/4 de 9 a Prats.

En total, els ciclistes de la UCLL faran gairebé 180 quilòmetres per portar la Flama del Canigó des del Coll d’Ares. D’aquesta manera, la Flama del Canigó arribarà directament des del cim d’aquesta muntanya del Pirineu català fins a la comarca del Lluçanès.

La Flama del Canigó


Aquesta tradició va néixer fa 50 anys en l’àmbit nacional, en plena dictadura franquista. La flama es regenera la nit del 22 amb llenya vinguda de diferents llocs dels Països Catalans. Aquesta flama serveix per encendre les tradicionals fogueres de Sant Joan, tradició ancestral vinculada al solstici d’estiu. Arriba a més de 400 pobles.

La revetlla de Sant Joan té l’element del foc com a símbol i està arrelada al llarg dels Països Catalans. La Flama del Canigó i les fogueres de Sant Joan representen un símbol d’unitat dels Països Catalans, i s’impulsa com a festa nacional.

Aquesta tradició està organitzada per Òmnium Cultural. Al Lluçanès està coordinada per Òmnium Osona – Lluçanès i Tradicat, i compta amb el suport de diferents associacions, entitats i ajuntaments.

Manifest 2015: https://www.omnium.cat/flama-del-canigo#6
Cartell 2015: https://www.omnium.cat/sites/default/files/gestio/03_que_fem/02_actualitat/flama_2014_cartell_mut.png


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4395379/20150623/flama-canigo-llucanes.html