dimecres, 17 de juny del 2015

Espanya, un negoci de només el 41%

| Actualitzat el 17/06/2015 a les 12:00h
  • Les exportacions catalanes a la resta de l'Estat marquen un nou mínim el 2014

  • Catalunya ven a l'exterior per valor de 60.000 milions d'euros

  • Atreu 5.700 filials estrangeres.


    Les exportacions catalanes a l'exterior tenen com a destí principal el món. Foto: Acció

L'auge de les exportacions catalanes al món està deixant el mercat espanyol com a cada vegada més secundari. Actualment, el 58,7% de les exportacions catalanes ja té com a destí la resta del món, mentre que el comerç de Catalunya cap a Espanya es redueix fins al 41,3%, segons dades del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. En xifres concretes, el valor de les exportacions catalanes a l'exterior va ser de 60.195 milions, essent la primera vegada que s'assoleix aquesta xifra.

De fet, el 2008, en començar la crisi econòmica, les exportacions catalanes al món tenien un valor de 50.514 milions d'euros, havent augmentat en un 19,2% de llavors ençà. A més, les exportacions catalanes fora de l'Estat espanyol van créixer un 3,1% en termes interanuals el 2014.

En total, el valor de les vendes fora de Catalunya va pujar l'any passat a 102.459 milions d'euros, que representen més de la meitat del PIB català. Així, Catalunya ocupa "la desena posició de la Unió Europea pel que fa a la ràtio d'exportacions respecte el PIB, per sobre de països de dimensió similar com Dinamarca, Finlàndia o Àustria", assegura el departament, així com "la setena posició de la UE en exportacions per càpita".

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, assegura que "les empreses més internacionalitzades són les que han superat millor" la crisi. Per Puig, "l'aposta actual de les empreses no ha de ser la contenció de salaris sinó l’impuls de la innovació, que ha de generar més valor, més riquesa i més especialització".

47.500 empreses exportadores



Catalunya també ha incrementat el cens d'empreses exportadores fins a les 47.500. D'aquestes, les que venen a l'estranger amb regularitat -durant els quatre últims exercicis- ha crescut un 21% des del 2011, arribant ja a les 15.946, un creixement donat pel fort augment de les empreses exportadores fora d’Europa, en especial a l'Àsia (57,4%).

I, fent un pas més enllà de l'exportació, a Catalunya hi ha un total de 3.150 empreses amb filials a l'estranger, essent Portugal, França, Mèxic, els EUA i Brasil els principals països on decideixen instal·lar-se.

Pol d'atracció

L'any passat, Catalunya va atraure 103 nous projectes que van suposar una inversió de 1.892 milions d'euros i la creació de 6.458 llocs de treball, assegura la Generalitat en el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització. Així, el país compta amb unes 5.700 filials de multinacionals estrangeres, el 41% del total de companyies estrangeres amb presència a l'Estat. Els principals països d'origen d'aquestes empreses són Alemanya (14,6%), França (12,7%), els EUA (10,9%) i els Països Baixos (10,5%).

De fet, Catalunya concentra el 88% del total d'empreses japoneses establertes a l'Estat, el 84% de les empreses nord-americanes, el 75% de les italianes i el 70% de les canadenques.

En aquest sentit, segons la consultoria EY, Barcelona és una de les deu ciutats d'Europa més atractives per invertir, i és la capital europea que més llocs de treball crea associats a inversió estrangera.
 



Enllaç noticia :