dimecres, 10 de juny del 2015

El Suprem condemna a sis anys i mig de presó l'exconseller valencià Rafael Blasco

El tribunal rebaixa la pena imposada pel TSJCV pel cas del frau en ajudes a la cooperació.


Rafael Blasco, exconseller de Solidaritat i exdiputat popular a les Corts Valencianes
Rafael Blasco, exconseller de Solidaritat i exdiputat popular a les Corts Valencianes, anirà finalment a presó. El Tribunal Suprem (TS) l'ha condemnat a sis anys i mig de presó pel frau d'ajudes al Tercer Món. Es tracta d'una condemna en el marc del conegut com a cas Cooperació, relatiu a irregularitats en la concessió d'ajudes per part de Solidaritat a la Fundació Cyes per a projectes a Nicaragua.

D'aquesta manera, el TS rebaixa en un any i mig la condemna imposada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) a l'exconseller, a qui va condemnar al maig de 2014 a vuit anys de presó, juntament amb vuit persones més, pel frau en les subvencions. El tribunal valencià va considerar que l'exconseller dirigia el desviament d'ajudes i va evitar que arribessin a Nicaragua una mica més de 1,5 milions d'euros per a treballs d'aigua potable i canalitzacions.


Després d'aquesta resolució valenciana, tant les acusacions com les defenses van formular recurs davant del TS -per trencament de forma, infracció de llei i precepte constitucional-, i el 25 de febrer es va celebrar una vista en aquesta instància perquè les parts poguessin fonamentar i exposar els seus escrits.

L'Alt Tribunal ha perllongat la seva deliberació fins a dues vegades, i el termini final concloïa aquest divendres, dia 5 de juny. Va justificar aquestes decisions en la "complexitat" del tema objecte d'estudi, la pluralitat de recursos i característiques, i la prolixitat de motius.

En total, per dos projectes, la Generalitat va atorgar a la Fundació Cyes 1,6 milions d'euros, dels quals només van arribar al seu destí 47.953,34 euros, és a dir, menys de 3 per cent, ja que la resta es va destinar a un "benefici propi", a la compra de tres immobles i d'un garatge a València, segons s'exposava en la sentència condemnatòria del TSJCV

Blasco, que era conscient que la fundació no complia amb els requisits previs exigits i que tampoc destinava els fons als projectes, va comptar amb la col·laboració del seu anterior equip directiu, que va respondre a les seves directrius "en atenció a seva autoritat "i davant del "temor" que pogués prescindir dels seus serveis.


Enllaç noticia :