dimecres, 10 de juny del 2015

El Parlament Europeu ajorna en l'últim moment el debat sobre el TTIP

Dimecres  10.06.2015  06:00

L'eurocambra havia de debatre i votar avui la posició al respecte del tractat de lliure comerç.







L'ordre del dia d'avui del ple del Parlament Europeu preveia un debat i votació per fixar la posició política de l'eurocambra sobre les negociacions del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP, per les sigles en anglès). Tanmateix, el president de l'eurocambra, Martin Schulz, va decidir ahir d'ajornar la votació 'perquè hi havia més de dues-centes esmenes' i es va acollir a una normativa interna que permet d'ajornar una votació si un informe té moltes esmenes.

El grup dels populars, els liberals i els reformistes són favorables al tractat, però els Verds i l'esquerra s'hi oposen. Enmig hi ha el grup socialdemòcrata, favorable a negociar el tractat, però contrari a un dels punts més conflictius, el tribunal d'arbitratge. En vista d'aquesta impossibilitat d'arribar a un acord entre els europarlamentaris, es va ajornar la votació.

Justament, la notícia es va saber mentre diversos representants dels partits de l'esquerra i els verds compareixien al parlament per valorar i fer saber la seva posició sobre el TTIP. L'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, creu que l'argument de Martin Schulz és 'una excusa purament reglamentària' i que l'ajornament demostra que s'han obert 'esquerdes en el suport del TTIP' entre els partits de la gran coalició formada pels populars, els socialdemòcrates i els liberals: 'Preveien que demà la votació no sortiria bé; aquesta és la prova que si continuem pressionant podem aturar el tractat', va dir. 


L'eurodiputat d'ERC Josep-Maria Terricabras va lamentar que les negociacions del TTIP es fessin amb un 'secretisme extraordinari': 'Això vol dir que hi ha molt a amagar -- va dir--. Em sembla un procediment tan absolutament antidemocràtic, amb un contingut tan antisocial, que realment no es pot demanar menys. Hem de continuar oposant-nos al TTIP perquè és una agressió inacceptable.' 
Per Marina Albiol, d'Esquerra Unida, els populars i els socialistes han vist que el seu informe perillava perquè augmentava l'oposició al tractat: 'S'ha ajornat la votació de l'informe amb l'excusa del nombre elevat d'esmenes. És una excusa. Simplement, passa que tenen por, estan molt nerviosos', va dir. 

L'informe que s'havia de votar demà també avaluava les negociacions de l'últim any i mig i marcava els objectius i les garanties que, segons els eurodiputats, calia exigir als negociadors europeus. Sense la votació, les negociacions continuaran, però els eurodiputats dels grups de l'Esquerra Plural, els Verds i l'ALE lamenten que no tindran cap mena de control democràtic per part de l'eurocambra. 

Tremosa, a favor però amb condicions

L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa va lamentar la suspensió de la votació sobre el TTIP, que considera que pot ser beneficiós per a Catalunya. Arran de la suspensió, l'eurodiputat convergent ha fet públiques les cinc condicions per a votar-hi a favor: que quedin fora de la negociació les normes de protecció del consumidor, les normes europees de seguretat alimentària i ambientals i els serveis públics relacionats amb l'estat del benestar; que el tractat inclogui un capítol específic per a ajudar les pimes a exportar als EUA; que hi hagi reciprocitat en la contractació pública perquè el mercat americà s'obri a les empreses europees, que s'inclogui un sistema de protecció d'inversions reformat que doni seguretat jurídica a les inversions i que es millori la transparència de les negociacions. Segons Tremosa, Europa i Catalunya han d'augmentar la presència en els mercats internacionals per assegurar el retorn al creixement econòmic sostenible. Va lamentar que hi hagués 'una campanya de desinformació i alarmisme contra el TTIP'.


Informació relacionada: 
TTIP: Deu preguntes i respostes sobre el polèmic tractat de lliure comerç
Milers de manifestants surten al carrer contra el TTIP (18-4-2015)


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4364398/20150610/parlament-europeu-ajorna-lultim-moment-debat-ttip.html