divendres, 19 de juny del 2015

Crida a penjar crespons negres als balcons de Xàtiva en commemoració dels 308 anys de la crema de la ciutat

19/06/2015 Història 

SOCARRATS


El 19 de juny de 1707 les tropes borbòniques de Felip V comandades per Berwick i D’Asfeld saquejaren i incendiaren la ciutat de Xàtiva amb una ordre signada pel mateix rei. 







Amb motiu d’aquesta commemoració l’Ateneu Popular de Xàtiva ha convidat al veïnat de Xàtiva a col·locar, en finestres o balcons, banderes de Xàtiva amb un crespó negre el dia 19 de juny en senyal de dol i en memòria de les persones que van participar en l’heroica defensa de la ciutat. En cas de no tenir banderes de Xàtiva es podran adquirir per 5€ a l’Ecotenda Pura Vida (c/Gregorio Molina) o simplement penjar un drap o llençol roig.

A més, l’Ateneu Popular de Xàtiva ha organitzat dos actes per a commemorar aquesta data. El divendres 12 de juny es va realitzar una ruta guiada per Agustí Ventura, cronista oficial de la ciutat i avui 19 de Juny, coincidint amb la penjada de banderes de Xàtiva amb crespó, es realitzarà una ofrena als Maulets. L’acte tindrà lloc a les 20:00 davant de la pedra dels Maulets.


L’Ateneu popular de Xàtiva vol convidar a tots els col·lectius i institucions de Xàtiva a sumar-se a aquesta acció i als actes preparats, posant especial èmfasi en el desig de que el nou ajuntament, constituït dissabte passat, done suport a aquesta iniciativa penjant a la casa de la ciutat la bandera de Xàtiva amb el crespó negre, com sol·licitarà formalment l’Ateneu.

El 19 de juny de 1707 les tropes borbòniques de Felip V comandades per Berwick i D’Asfeld saquejaren i incendiaren la ciutat de Xàtiva amb una ordre signada pel mateix rei.

L’acció promoguda per aquestos criminals de guerra significà un incendi que durà una setmana sencera i un extermini de la seua gent en els mesos següents. 

Fins i tot l’extermini del nom de Xàtiva, que va ser canviat pel de Nueva Colonia de San Felipe. Més tard el decret de nova planta deixava als valencians sense el seu autogovern representat als furs, sotmetent el territori valencià a les lleis de Castella i començant una etapa de sotmetiment polític, lingüístic i cultural.


Enllaç noticia :