dimarts, 12 de maig del 2015

Vaticà i Marroc, les noves delegacions que obrirà la Generalitat

L'executiu dóna llum verda al pla d'acció exterior i seguirà endavant tot i la 'covardia' de Rajoy de 'prohibir el que no li agrada'.


Dimarts  12.05.2015  18:55






El govern aprovarà en les pròximes setmanes, en aquesta legislatura, els decrets d'obertura de noves delegacions de la Generalitat a l'exterior, entre les quals hi haurà el Vaticà i el Marroc, segons ha pogut saber VilaWeb. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha presentat avui el pla estratègic d'acció exterior 2015-2018, que aposta per internacionalitzar Catalunya i reforçar les relacions amb la UE i organismes internacionals.

Homs ha reconegut que no sap si el govern espanyol impugnarà el pla, tot i que està emparat en un article de la llei d'acció exterior que no està impugnat. En tot cas, ha garantit que seguiran endavant tot i la 'covardia' Madrid de prohibir en lloc de combatre-ho democràticament. 'Són tics d'una altra naturalesa', ha dit.

En roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu, Homs ha concretat que aquesta legislatura s'aprovarà l'obertura de noves delegacions de la Generalitat a l'exterior, després de les ja anunciades a Roma i Viena. Homs no ha especificat quines ni quantes, perquè 'els que descaradament van a rebentar-ho tot no tinguin temps per no deixar ni créixer les coses'. 'He de preservar la pròpia estratègia', ha dit.


El govern ha aprovat aquest dimarts el Pla estratègic d'acció exterior 2015-2018, que fixa quatre objectius: promoure i defensar Catalunya a Europa i al món amb la internacionalització de l'economia, la cultura i el coneixement; refermar la vocació europeista i mediterrània del país; contribuir als objectius globals de la pau, la seguretat o els drets humans, i promoure una diplomàcia més moderna i eficaç que doni suport als catalans a l'exterior.

Això implicarà, segons el pla, enfortir, ampliar i professionalitzar les estructures governamentals de l'acció i el servei exterior de Catalunya; bastir i reforçar les relacions bilaterals de Catalunya i les aliances amb altres actors, xarxes i organismes internacionals, i participar i reforçar les relacions amb les institucions i els òrgans de la UE per representar, defensar i promoure els interessos generals del país.

Homs ha argumentat que el govern espanyol va portar al TC determinats articles de la Llei d'acció exterior, però no el 15, que és el que parla d'aquest pla, i per tant, no està suspès. De tota manera, ha recordat que el debat molt sovint no és veritablement legal, sinó que el govern espanyol 'hi ha coses que no les comparteix i per contra de tenir el coratge de combatre-ho democràticament, simplement s'ho carrega'.

Sense saber si passarà el mateix amb aquest pla, Homs ha lamentat que des de l'executiu de Mariano Rajoy 's'abusi del poder' que té i s'actuï de forma 'covarda'. 'Com que no els agrada el que passa a Catalunya, en lloc de combatre-ho en termes democràtics, ho prohibeixen', ha insistit el conseller, que ha garantit que la Generalitat continuarà fent acció exterior igualment.

Aquest pla començarà un tràmit de consulta amb la societat civil organitzada i amb el món local després de les municipals i després s'enviarà al Parlament.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4299562/20150512/vatica-marroc-noves-delegacions-obrira-generalitat.html