dimarts, 5 de maig del 2015

Fins i tot el BBVA ens recomana la independència

Dimarts, 5 de maig de 2015 05:00 h

Els PPCC a la cua de les “autonomies” que menys despesa per habitant fa en sanitat i educació. Algú encara té dubtes de les avantatges de la independència?


Catalunya, País Valencià i les Illes es troben entre les autonomies que menys despesa per habitant van fer l'any 2013 en Sanitat. Catalunya hi va destinar 1.322 euros per habitant quan la mitjana estatal de 1.357 euros, situant-se així en xifres similars a les de 2004. Per darrera només hi ha Andalusia (1.182 euros), les Illes Balears (1.274 euros) i el País Valencià (1.301 euros). Pel que fa a la despesa en Educció, els tres territoris dels PPCC també es troben a la part baixa de la taula, Catalunya amb 890 euros per habitant, 8 punts per sota de la mitjana de l'Estat espanyol que és de 914 euros. Per darrera hi ha les Illes Balears (830 euros), Madrid (790 euros) o el País Valencià (866 euros).






El BBVA confirma l’espoli generalitzat d’Espanya als territoris de parla catalana, els anomenats Països Catalans

Aquestes dades corresponen a l'estudi 'Serveis públics, diferències territorials i igualtat d'oportunitats', de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) i la Fundación BBVA que conclou que la diferència de la despesa territorial en matèria de Salut i Educació són "notables" ja que en alguns casos superen els 43 punts percentuals entre les que més inverteixen en aquests serveis i les que menys. 

El concert econòmic basc i navarrès marquen les diferències, Euskadi i Navarra al capdavant en despesa en salut i educació

Astúries (1.714 euos) , el País Basc (1.620 euros) i Cantàbria (1.530 euros) són els territoris que major despesa van fer el 2013 per habitant en matèria de salut. La mitjana estatal és de 1.357 euros i Catalunya va destinar-hi 1.322. Al capdavant de la despesa en serveis educatius també hi ha el País Basc (1.223 euros), la Comunitat Foral de Navarra (1.106 euros) i el Principal d'Astùries (1.066 euros). 

L’espoli que pateixen els territoris de parla catalana clau per explicar les diferències de despesa social



Segons les conclusions de l'estudi, hi ha diferents factors que expliquen la capacitat de despesa dels diferents territoris de l'Estat, entre els quals hi ha les estructures demogràfiques, la distribució de la població en el cada territori o el nivell dels preus. Les restriccions pressupostàries a nivell autonòmic i les "freqüents discussions" sobre els models de finançament també són factors determinats . 

Finalment, l'informe afegeix que el nivell d'ingressos de les comunitats són "decisives" per explicar les diferències de despesa per habitant, i subratlla que com més alt és el volum d'ingressos i millor finançada està una comunitat més recursos econòmics destina a serveis públics com la Sanitat i l'Educació
  

Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/401421/fins-i-tot-el-bbva-ens-recomana-la-independencia