dimecres, 8 d’abril del 2015

Seguir a Espanya ens costa 200.000 milions d'euros i independitzar-se cada dia és més car

Dimecres, 8 d'abril de 2015 13:10 h

És una de les conclusions que recull l’estudi sobre repartiment d'actius i passius entre Catalunya i l'estat espanyol que ha presentat la Fundació Irla.




 


Els experts econòmics de la Fundació Irla, Gemma Pons i Jordi Angusto, defensen en l’estudi que Catalunya hauria d'assumir un màxim de 85.000 milions d'euros del deute espanyol en cas d'independència, basen els càlculs en l’aplicació del mètode Bélanger-Campeau per repartir els actius i passius, és el mètode que proposava el Quebec abans del referèndum del 1995 i contempla assumir el mateix percentatge de passius que d'actius ubicats al territori i, per tant, s'allunya dels mètodes que tenen en compte el PIB o la població. 

Els experts també xifren el cost de seguir a l'Estat en 200.000 milions d'euros, i asseguren que cada dia que passa s’encareix la factura i serà més car independitzar-se. “No és que sigui un mal negoci, és que és progressivament pitjor”, ha dit Angusto.


El president de la Fundació Josep Irla, Josep Huguet, ha explicat que la independència significaria una 'sotragada' econòmica per a l'Estat, però s’ha mostrat convençut que sense aquesta sotragada l'Estat no canviarà i continuarà empobrint els seus ciutadans.

L'economista Jordi Angusto ha recordat que en funció de la seva aportació a l'Estat, Catalunya ja està assumint, de facto, 200.000 milions d'euros de deute i, en cas d'independència, la xifra es reduiria fins els 85.000 milions. 

Angusto també ha reconegut que ni l'Estat ni els creditors internacionals estaran d'acord amb el repartiment d'actius i passius que proposa ERC i que prevaldrà l’acord i al negociació però que aquests càlculs són el punt de partida des d’un punt de vista objectiu.

En aquest sentit l’economista assegura que la intervenció de mediadors internacionals serà imprescindible per repartir actius i passius entre Catalunya i Espanya, perquè els preveuen els tractats internacionals i perquè el deute exterior espanyol afecta a altres actors no espanyols que estaran molt interessats en com es resol la negociació.


Enllaç noticia :