dimecres, 8 d’abril del 2015

El segon referèndum escocès, més a prop

Dimecres, 8 d'abril de 2015 12:35 h

La primera ministra del país no tanca la porta a un altre plebiscit a partir de 2016


La cap de govern escocès, Nicola Sturgeon, ja fa temps que ha deixat de banda la idea que un referèndum d’independència només es pot celebrar una vegada cada generació. Des de fa setmanes deixa escampar els rumors sobre un segon plebiscit més aviat que tard, i ara ha dit que el programa electoral per les eleccions escoceses encara no està escrit i que tot està a mans de la gent i no dels polítics. 



© @acn



Manipulació dels mitjans unionistes britànics

En una entrevista-debat a la televisió privada escocesa, Sturgeon ha dit: “Votar el SNP en les eleccions generals del mes vinent no vol dir que celebrarem un referèndum o que serem independents, però després de [les eleccions escoceses] de 2016... Això ja és una altra cosa”. El públic assistent al programa es va esvalotar lleument amb el misteriós comentari de Sturgeon, cosa que alguns diaris britànics, com el The Guardian, han interpretat de manera pretensiosa com a ‘escridassada’. Al vídeo que acompanya aquesta notícia es pot veure la manipulació dels rotatius unionistes (m. 0:40), ja que la reacció del públic no és, en cap cas, irada.

Les enquestes somriuen, i molt, al SNP



A 29 dies per les eleccions generals, Sturgeon ha dit que aquests comicis són per aconseguir desterrar els conservadors de Downing Street, no tracten sobre la independència. Així, ha dit que una vegada passin, treballaran pel programa electoral de les escoceses del maig de l’any vinent deixant totes les opcions obertes. De moment, les expectatives electorals en aquestes eleccions pel mes que ve són molt favorables pels independentistes del SNP. Les enquestes els donen fins a 56 del 59 escons disponibles i un 45% del vot. El partit comandat fins fa pocs mesos per Alex Salmond, lluny d’enfonsar-se després del referèndum fallit de 2014, va experimentat un ascens meteòric en mig any: de 25.000 afiliats ha passat a 103.000.

Video :







Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/396717/el-segon-referendum-escoces-mes-a-prop