diumenge, 12 d’abril del 2015

Obama i Castro escenifiquen l'inici d'una nova era

El president dels EUA es compromet davant l'Havana a promoure l'aixecament del bloqueig

El líder cubà retreu als mandataris nord-americans anteriors les penúries de l'illa i n'exculpa Obama.


12/04/15 02:00 - Buenos Aires -



Barack Obama, fent una encaixada amb Raúl Castro, ahir a la Cimera de les Amèriques, a Panamà Foto: AFP.

Ha estat més del que podien esperar molts dels presents en la VII Cimera de les Amèriques al Panamà. El president dels Estats Units, Barack Obama, i el seu homòleg de Cuba, Raúl Castro, van satisfer les expectatives dels qui esperen gestos d'acostament amb discursos explícits a favor d'una nova era en les relacions bilaterals de dos enemics històrics. En el primer panel de la Cimera, l'únic que era de portes obertes, Obama es va comprometre davant de Castro a impulsar en el Congrés el final de més de mig segle de bloqueig econòmic contra l'illa. I va ser explícit en la defensa del gir que ha imposat a la seva política exterior. “Els Estats Units no són presoners del passat, sinó que miren al futur. Aquest canvi en la política nord-americana representa un punt d'inflexió per a tota la regió. És històric que Castro i jo estiguem asseguts aquí”, va afirmar, conscient de l'impacte de les seves paraules. Posteriorment, va llançar missatges velats a l'oposició republicana, que ha anticipat que no cedirà davant l'Havana. “Els Estats Units no estan estancats en les ideologies. No m'interessen les argumentacions teòriques, sinó proporcionar efectes tangibles per a les persones”, els va dir.

Sis cimeres de “deute”

La resposta de Castro no va ser menys transcendent. En la que va ser la intervenció més llarga de la jornada –“em deuen sis cimeres”, es justificava Castro amb ironia–, el president de Cuba va defensar la “radicalització de la revolució davant del fustigament dels Estats Units” i va criticar amb duresa els “rigors d'un bloqueig més terrible del que s'imaginen”, però en va exculpar Obama. “Ell no té cap responsabilitat en res d'això. Deu presidents dels Estats Units hem tingut abans que ell. Tots tenen un deute amb nosaltres, menys el president Obama. Després de dir tantes coses dures d'un sistema, és just que li demani disculpes”, va dir Castro, que també va considerar “un pas positiu” la decisió, imminent, que Washington tregui Cuba de la llista de països que promouen el terrorisme i la seva promesa d'impulsar el final del bloqueig.

La cimera de les Amèriques es va tancar, ahir, sense una declaració final, sobretot per evitar llargues discussions com les que van entelar la cita de fa tres anys a Colòmbia. Però n'hi ha hagut prou amb la convivència de Cuba i els EUA en un mateix espai perquè la de Panamà ingressi en la història política del continent.
Les claus

Arriba el pragmatisme

F. R. M


Una parella, llegint el diari ‘Granma', ahir a l'Havana Foto: EFE / E. M.


Si les cimeres solen ser una successió de promeses buides, aquest cop, al Panamà poden estar satisfets. No és comú que un president dels EUA exposi amb tanta cruesa la decisió de canviar pel pragmatisme l'idealisme que caracteritza la política exterior de la Casa Blanca. “Els EUA no estan ancorats en les ideologies”, va proclamar Obama. El president no va parlar a Amèrica, sinó al Capitoli, on l'aposta per l'idealisme polític ha impedit veure el fracàs de mig segle de “mà ferma” contra Cuba, “un país minúscul que no és cap amenaça”. Obama ha aplicat la mateixa política amb l'Iran.

L'estratègia cubana
L'Havana, en canvi, ha actuat per necessitat. El seu model econòmic està esgotat i sense l'ajuda de Veneçuela, en bancarrota i en crisi política, no ha tingut cap altra opció que acudir al veí més poderós. Castro adverteix que l'obertura diplomàtica no implicarà canvis cap a l'interior del model. Ahir, va aclarir que Cuba continuarà remodelant l'economia per “consolidar els assoliments de la revolució”. El futur dirà quant resisteix l'estratègia.
Darrera actualització ( Diumenge, 12 d'abril del 2015 02:00 ) 


Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/841832-obama-i-castro-escenifiquen-linici-duna-nova-era.html