dijous, 12 de març del 2015

Els experts d'ERC asseguren que no “fiscalitzaran” el Govern

Els tècnics republicans asseguren que contribuiran a aportar solidesa al 27-S

Assessoraran en matèria de transparència, infraestructures estratègiques i seguretat social i hisenda pròpia

Recorden que es mantindran fora de l'executiu perquè així ho ha decidit Artur Mas.


12/03/15 11:31 - barcelona -



Gemma Calvet Foto: ARXIU.
 
Els tres nous assessors del Govern designats per ERC, Gemma Calvet, Marcel Coderch i Josep Ginesta, han explicat aquest dijous en diverses entrevistes que no tenen l'objectiu de “fiscalitzar” l'acció de l'executiu, sinó contribuir a aportar solidesa al 27-S. Tots tres han recordat que la seva incorporació a les tasques d'assessorament és fruit de l'acord del 14 de gener entre el president de la Generalitat i el d'ERC. Un acord que fixava la data de les eleccions i definia les estructures d'estat prioritàries, precisament l'àmbit en el què treballaran. Ho faran des de fora del l'executiu perquè, com han recordat, és Artur Mas qui ha decidit rebutjar l'oferiment d'ERC d'entrar al Govern.


L'assessorament en matèria de transparència (Calvet), infraestructures estratègiques (Coderch) i seguretat social i hisenda pròpia (Ginesta) no implicarà “fiscalització” del Govern, segons han remarcat aquest dijous en entrevistes, entre d'altres a RAC-1, Catalunya Ràdio i TV3. Coderch ha assenyalat que posaran la seva experiència al servei del projecte independentista, per “fer una bona preparació (de les estructures d'estat) per si el poble català vota independència el proper 27 de setembre”.

Ginesta ha indicat, a més, que la mateixa llei que acompanya els pressupostos ja preveu el desenvolupament de les estructures d'estat prioritàries i que la tasca dels tècnics designats per ERC serà, precisament, la de contribuir a què estiguin a punt perquè Catalunya pugui caminar cap a la independència.

Les seves funcions específiques encara no han estat definides i ara estan a l'espera de mantenir una reunió amb representants del Govern per acordar un pla de treball. En tot cas, preveuen que durant els propers mesos es reuniran de manera periòdica i “intensa” amb tècnics de l'executiu, per tal d'avançar en els preparatius de la transició nacional.

Calvet ha recordat que el fet que ERC no s'hagi incorporat al Govern és voluntat expressa del president de la Generalitat, que en els darrers mesos ha declinat en diferents ocasions l'oferiment dels republicans. D'aquesta manera, no hi haurà consellers d'ERC i els tècnics assessors no s'incorporaran a l'estructura administrativa de la Generalitat, sinó que faran tasques d'assessorament des de fora i sense retribució.

Per últim, la diputada republicana ha assenyalat que és important que CiU, ERC i els partits que s'hi vulguin sumar tanquin aviat el full de ruta sobiranista, per tal d'aportar “certeses” a la ciutadania al voltant de què passarà a partir del 27 de setembre (si ells són els que guanyen les eleccions). “Jo penso que s'hauria de tancar abans de les municipals. No crec que hi hagi tantes discrepàncies. I en la mesura que el puguem tancar hauríem d'intentar eixamplar-lo a la CUP i, si ho vol, a ICV-EUiA”.

Calvet creu que la posició d'UDC, que ha ajornat la decisió sobre el full de ruta fins a la consulta interna del 14 de juny, és una qüestió que han de resoldre a CiU, però que no hauria de posposar l'acord sobre el full de ruta que, en tot cas, “serà marcadament independentista”.

Darrera actualització ( Dijous, 12 de març del 2015 16:47 ) 


Enllaç noticia :

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/831590-els-experts-derc-asseguren-que-no-lfiscalitzaranr-el-govern.html