dissabte, 28 de març del 2015

El Dietari del Procés : A sis mesos de les eleccions... Desperta poble!

Divendres, 27.3.2015. 20:12 h



Sis mesos justos
El país continua consternat per l'accident aeri, del qual s'ha sabut que el copilot va estavellar l'avió de manera voluntària i que estava de baixa mèdica per problemes mentals però ho va amagar a la companyia German Wings. Mentrestant, els dies passen i avui queden sis mesos justos per les eleccions. Sis mesos per exercir el dret a l’autodeterminació? Els partits sobiranistes encara no han pactat el full de ruta conjunt. Ho havien de fer abans de finals de mes, però esperaran que l’ANC celebri la seva assemblea el 12 d’abril i deixarà també temps per la CUP, ara que s’ha reincorporat a les negociacions. Allargar fins després de les municipals per presentar l’acord seria absurd, ja que tota l’atenció mediàtica que s’enduran els partits per les eleccions municipals ja es podria aprofitar per fer calar el discurs conjunt en què s’està treballant. Així, amb mig any per endavant, encara dóna temps per canviar la tendència a la baixa de l’independentisme. I quina és la formula per fer-ho?

Sempre es diu que conèixer la història serveix per evitar cometre els mateixos errors. I sí, tot i que no ha acabat, el procés de transició nacional ja ha escrit algunes pàgines importants de la història de Catalunya. És clar, ara tots els esforços han de ser per confeccionar un programa electoral independentista conjunt, però per afrontar amb garanties el 27-S, s’han de tenir en compte els errors del passat. Encara que sigui recent. I quina és la gran lliçó de l’any passat?

La CUP l’expressa en un dels dos documents que va fer pública la setmana passada: les entitats representants de la societat civil va deixar de manera voluntària el seu lideratge del procés la tardor passada per anar a remolc dels partits. I tenen raó en el diagnòstic, perquè del “President, posi les urnes!” i el “volem eleccions en menys de tres mesos” vam passar a l’“acceptarem el que acordin els partits”, assumint que els polítics eren capaços d’arribar a acords junts. S’ha de reconèixer un esforç de les formacions durant aquests dos anys per actuar de manera conjunta, però normalment ha estat perquè tenien el ‘ganivet’ del poble al coll.

Després d’uns mesos foscos, sembla que les entitats com l’ANC i Òmnium deixen d’hivernar i es comencen a reactivar. Ara bé, necessiten benzina per fer-ho, i el poble l’ha de proporcionar. S’han acabat les queixes des del sofà. S’ha de tornar a sortir al carrer i fer bullir l’olla ara que falten només sis mesos pell 27-S. Desperta, poble!.


Enllaç noticia :