dimecres, 18 de febrer del 2015

La fiscalia endureix la investigació per haver posat urnes el 9-N

18/02/2015

QUERELLA

El ministeri públic demana que les indagacions no se centrin només en els sis dies anteriors a la consulta



Artur Mas vota envoltat d'una forta expectació mediàtica


Xavier Lladó

La fiscalia endureix la investigació per haver posat urnes el 9-N. Vol ampliar la investigació contra Artur Mas per desobediència a la consulta del 9-N als actes acordats pel govern català abans del 4 de novembre, quan el Tribunal Constitucional va suspendre el procés participatiu.

El ministeri públic ha enviat un escrit al TSJC en què s'adhereix a la petició formulada per UPyD en un recurs perquè no es limiti la investigació als fets esdevinguts entre els dies 4 i 9 de novembre passats. En els actes en què va admetre a tràmit les querelles pel 9-N, el TSJC va acordar investigar només els actes de govern català posteriors al 4 de novembre, data en què el Tribunal Constitucional va suspendre la consulta alternativa sobre la independència.


No obstant això, la fiscalia creu que la posició d'UPyD "ha de ser compartida", en entendre que la delimitació temporal que estableix el TSJC "resulta una mica precipitada donada la complexitat dels fets sotmesos a la seva investigació".

D'aquesta manera, la fiscalia, per exemple, reclama que es consideri també com a actes de desobediència els nomenaments de la Comissió de Control del 9-N i de la Comissió de Seguiment, el que es va produir amb posterioritat a la primera prohibició expressa del TC, el 29 de setembre. Considera que aquests actes poden tenir "transcendència jurídic penal". Apunta que aquestes accions podrien constituir una "maniobra tàctica" per esquivar la prohibició del TC.

En el seu escrit, sol·licita també que es desestimin els recursos que van presentar el president Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera d'Educació, Irene Rigau, contra la decisió del TSJC d'investigar-los per presumpta desobediència en l'organització del 9-N.

Per contra, s'oposa a la pretensió d'UPyD que s'ampliï la investigació pel 9-N al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i als membres de la Mesa del Parlament Núria de Gispert, Anna Simó, Lluís Corominas, Josep Rull i David Companyon.

Sosté que, "sense haver-se practicat cap actuació, no és procedent ampliar l'elenc de possibles responsables" de la consulta alternativa del 9-N, sense perjudici "del que resulti de les actuacions d'investigació que es practiquin".


Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/02/la_fiscalia_endureix_la_investigacio_per_haver_posat_urnes_el_9-n_106511.php