divendres, 20 de febrer del 2015

Alemanya i Grècia tanquen un principi d'acord pel rescat

Berlín pacta amb Atenes una pròrroga de quatre mesos i convida el govern hel·lè a concretar els seus compromisos. Hi haurà un tercer programa d'ajuda



El ministre de Finances grec, Ianis Varufakis, intentarà arribar a un acord sobre l'extensió del rescat. / SIMELA PANTZARTZI / EFE
Després de setmanes de desavinences, Atenes i Berlín han fet un pas endavant per acordar una solució al rescat grec. La pressió del govern alemany ha acabat amb un principi d'acord per allargar el programa de rescat quatre mesos –enlloc dels sis que havia demanat Grècia– i la sol·licitud d'un tercer rescat. Segons fonts comunitàries, ara queda que la resta de socis de l'euro donin el seu vistiplau al text pactat entre Alemanya i Grècia. 

Segons l'acord d'aquest divendres, que encara ha de confirmar l'Eurogrup, el govern hel·lè haurà de presentar la setmana que ve una nova proposta amb mesures més concretes, però la negociació de les condicions per a la nova ajuda no es farà fins als propers mesos. Segons les mateixes fonts, no es preveu que la setmana que ve hi hagi més reunions de l'Eurogrup. Els detalls s'acabaran de pactar a nivell tècnic. 


Tot i el rebuig inicial d'Alemanya a la petició grega per prorrogar sis mesos l'actual programa de rescat, els ministres de Finances de la zona euro estan reunits aquest divendres a la tarda a Brussel·les. La reunió havia de començar a les tres però finalment ha començat més tard per donar temps a acabar les reunions preparatòries entre la presidència de l'Eurogrup i el ministre de Finances grec, Ianis Varufakis.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha reconegut que "hi ha algunes raons per a l'optimisme però serà molt complicat" tancar avui un acord amb el govern grec. "Estem intentant trobar solucions", ha dit l'holandès aquest divendres a la tarda en una declaració en què no ha acceptat preguntes. 

La reunió de l'Eurogrup ha començat enmig d'un clima de tensió després dels avisos que ha llançat en les últimes hores el govern alemany, que considera "insuficient" la proposta d'acord de l'executiu hel·lè. "En el seu contingut, amb aquesta carta no n'hi ha prou per prorrogar l'ajuda", ha insistit aquest divendres un portaveu del govern d'Angela Merkel. 

Atenes confia en l'acord

Tot i el pessimisme, Varufakis ha entrat a l'edifici del Consell i ha assegurat que Grècia espera "fumata blanca" en la reunió d'avui. El seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble, ha assegurat abans de l'incici de la trobada que "no es tracta d'un sol país, sinó de mantenir la confiança a l'Eurozona de tots els països de la moneda única. Hem de poder confiar els uns amb els altres", ha dit en referència al rebuig del govern grec a algunes de les condicions del rescat.  

Segons publiquen mitjans de comunicació alemanys, un document intern del ministeri de Finances alemany qualifica de "cavall de Troia" la petició d'Atenes. "Atractiu per fora i perillós per dins", assegura l'informe. Berlín ha estat fins ara l'estat membre més ferm en defensar la recepta de l'austeritat que rebutja l'executiu de Tsipras.

La Comissió Europea ha admès que encara "cal treball addicional" per poder arribar a un acord entre Atenes i els socis de l'euro. "Confiem en un acord en un futur proper si tothom és raonable, però encara no estem en aquest punt", ha assegurat el portaveu comunitari, Margaritis Schinas. 

Grècia, dins de l'euro

De la seva banda, el ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ha dit que la petició del govern grec "és un pas en la bona direcció" però ha reconegut que s'ha de "perfeccionar". De Guindos ha recordat que el temps per arribar a un acord per al futur del rescat s'acaba i ha descartat una sortida de Grècia de l'euro. "El debat no està a sobre de la taula. La integritat de l'euro és un valor fonamental", ha dit el titular espanyol.


Enllaç noticia :