dijous, 5 de febrer del 2015

Ajuntaments del PSC fan pinya contra la Generalitat

Dijous, 5 de febrer de 2015 14:25 h

36 ajuntaments majoritàriament del PSC porten al TSJC el deute de la Generalitat d'11 MEUR per a escoles bressol. Però no porten els 16.000M€ que l'estat es queda cada any.


(ACN).- 36 ajuntaments catalans majoritàriament del PSC han presentat un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per reclamar a la Generalitat el deute d'11 MEUR per a escoles bressol corresponents als cursos 2010/2011 i 2011/2012. L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i portaveu del Fòrum d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Educació a Catalunya, Núria Marín, ho ha anunciat després de la reunió del fòrum que s'ha celebrat al Parlament. A més, Marín ha denunciat que la Generalitat ha abandonat les escoles bressol i ha lamentat que els pressupostos hi destinin 0 euros. A més, ha considerat "totalment insuficient" l'acord entre CiU i ERC de 3 MEUR a beques menjador per a alumnes d'escoles bressol.




Reclamar a la Generalitat la misèria és gratuït, reclamar a l’estat els 16.000M€ té costos polítics per l’alcaldessa del PSC

En declaracions des dels passadissos del Parlament, Marín ha explicat que després de presentar una petició formal davant del Departament d'Ensenyament per reclamar el deute i de no rebre resposta, 36 ajuntaments (la gran majoria governats pel PSC) que representen gairebé 2 milions de persones han presentat recurs al TSJC en els últims mesos.

Concretament, sis dels ajuntaments han tramitat el recurs de manera individual (L'Hospitalet, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Sabadell, Terrassa i Cornellà de Llobregat). Mentre que la trentena d'ajuntaments restants ho han fet de manera conjunta. Es tracta de Barberà del Vallès, Camprodon, Canovelles, Castellar del Vallès, Castellbell i el Vilar, Cerdanyola del Vallès, Granollers, les Masies de Votregà, Lleida, Montmeló, Montseny, Olesa de Montserrat, Pineda de Mar, el Pont de Vilomara i Rocafort, el Prat de Llobregat, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Celoni, Sant Cugat de Sesgarrigues, Sant Esteve Sesrovires, Sant Llorenç d'Hortons, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda, Tarragona, el Vendrell i Viladecans.



El deute pendent que reclamen judicialment corresponen als cursos escolars 2010/2011 i 2011/2012 ja que, segons Marín, per a aquests anys hi havia un compromís signat. En canvi, a partir d'aquests cursos ja no s'han acordat més convenis formals per al finançament de les escoles bressol. En aquest context, l'alcaldessa de l'Hospitalet ha recordat que fins llavors hi havia un model de finançament amb contribució de tres parts: la Generalitat assumia el cost d'una tercera part, els ajuntaments d'una altra tercera part i les famílies es feien càrrec de la tercer part restant.

Prioritzar els toros davant les escoles bressol 

Marín ha defensat que l'ensenyament de 0 a 3 anys és un dels "pilars essencials" de l'educació i ha lamentat que la Generalitat hagi passat de tenir una actitud activa a "l'abandó total i absolut" de les escoles bressol. "Denunciem que es ajuntaments i els ciutadans ens trobem sols davant la inacció del Govern", ha conclòs.

Una prova d'aquesta inacció és, segons Marín, que els pressupostos per al 2015 preveuen zero euros per a escoles bressol quan els comptes anteriors, els del 2014, preveien una partida d'uns 45 MEUR que no han arribat als ajuntaments.

En referència a l'acord CiU-ERC que preveu destinar 3 MEUR a beques menjador per a alumnes d'escoles bressol, Marin ha considerat que aquesta contribució és "totalment insuficient" per a tot Catalunya i ha posat d'exemple que només a l'Hospitalet es destina la mateixa xifra de 3 MEUR en ajudes a l'alimentació. A més, ha considerat "incoherent" que es destinin recursos a becar el menjador dels infants de 0 a 3 anys quan no hi ha cap partida per a escoles bressol.

Preguntada per l'acord entre Generalitat i Diputacions per finançar les escoles bressol, Marín ha defensat que aquests recursos es resten de polítiques destinades al món local que no es realitzaran. "No ens fem trampes, l'administració autonòmica té el compromís de finançar un terç de les escoles bressol i no s'hi val traslladar la responsabilitat econòmica a les Diputacions que són àmbit local", ha defensat. 


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/386270/ajuntaments-del-psc-fan-pinya-contra-la-generalitat