diumenge, 25 de gener del 2015

Vicent Partal analitza les claus per entendre les eleccions gregues

Diumenge  25.01.2015  10:42

Us oferim el vídeo de l'espai del director de VilaWeb a El Punt Avui TV




La Pissarreta d'en V.Partal



Grècia vota avui en uns comicis que seran molt importants. A mitja legislatura, aquestes eleccions avançades podrien portar al poder Syriza, el partit de l'esquerra radical, contra el qual la Unió Europea es va mobilitzar amb gran intensitat abans de les eleccions passades. La Unió Europea alerta i amenaça els grecs amb les conseqüències d'una victòria d'Alexis Tsipras. Però aquesta vegada els missatges són molt més suaus i la por, gairebé inexistent.

Per això, com explica Vicent Partal en el seu espai del Punt Avui TV, ara els mercats reaccionen amb moderació a la notícia d'un canvi que, malgrat tot, serà radical en la política grega. Partal analitza en aquest vídeo diversos factors a tenir en compte en aquestes eleccions, com la importància de la divisió del partit socialista, el PASOK, en dos partits; les dades econòmiques gregues terribles...




La pissarreta:  Grècia com a simptoma per vilawebtv


Syriza ha moderat molt el discurs i, de fet, ja no aspira a prendre decisions unilaterals ni sobre l'euro ni sobre l'economia grega. Més aviat cerca enteses amb Europa per a canviar els efectes nocius de la política d'austeritat. I a la Unió Europea molta gent creu que cal provar de reconduir la situació del país a través de Syriza. Hi ha tranquil·litat als mercats, que s'ho miren d'una manera molt plàcida en comparació amb dos anys i mig enrere.