dissabte, 24 de gener del 2015

Comptes cap a l'estat propi

24/01/15 02:00 - BARCELONA -

CiU i ERC reforcen les estructures d'estat

Es crearà la seguretat social, es catalogaran els actius i passius i es protegiran els equipaments contra les amenaces



El president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, en una trobada el passat 13 de novembre Foto: ALBERT SALAMÉ.


Les negociacions entre CiU i ERC pel pressupost estan donant els seus fruits i el projecte, que s'ha d'aprovar a inicis del mes de febrer, reforçarà les estructures d'estat i marcarà el camí cap a la independència. Les dues formacions han acordat crear l'embrió de la futura seguretat social, definir els actius i passius que té Catalunya per poder negociar una eventual secessió amb l'Estat espanyol i adequar algunes lleis catalanes a les normatives europees. Una altra qüestió essencial és l'elaboració d'un pla de seguretat i manteniment de les infraestructures bàsiques que poden rebre alguna amenaça en aquest procés, com ara els ports i el subministrament elèctric. També està previst que es potenciï un element imprescindible en aquesta transició nacional, la hisenda pròpia, però els dos partits encara han d'acabar de pactar aquest punt.


L'entesa que van segellar la setmana passada el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha permès revifar un pressupost pel 2015 que semblava mort i enterrat des que els republicans van anunciar que no el votarien perquè era un projecte molt poc ambiciós en l'eix nacional i que preferien una pròrroga. Els últims dies s'han intensificat les converses entre les dues parts i també el Departament d'Economia, i el primer gest d'aproximació s'ha fet evident quan ERC ha retirat aquesta setmana els vets que havia presentat contra les seccions departamentals. Si no ho hagués fet, la normativa hauria quedat paralitzada, circumstància que mai ha passat en la història parlamentària.

Ahir les dues organitzacions van continuar predicant amb l'exemple de consens i van entrar al registre del Parlament 24 esmenes conjuntes per tal de millorar la llei d'acompanyament. L'aspecte més determinant –i que més reclamava ERC– és que es posa fil a l'agulla a diverses estructures d'estat perquè estiguin encarrilades abans de les eleccions del 27-S.

Un d'aquests organismes és una agència catalana de protecció social, l'equivalent a la Seguretat Social, que s'encarregaria de les competències que ja té la Generalitat i es prepararia per assumir les que tindrà quan Catalunya sigui independent. Segons l'acord de CiU i ERC, el govern hauria de tenir llest el projecte de llei en un termini de cinc mesos. També es pretén articular una sindicatura electoral de Catalunya , que ha de vetllar pel desenvolupament dels processos electorals i que substituirà la junta espanyola. La norma estarà promoguda pels grups del Parlament i la setmana vinent es reobrirà la ponència de la llei electoral per iniciar els treballs.

Negociacions amb l'Estat
Si Catalunya aconsegueix la independència, un dels punts que caldrà negociar amb l'Estat serà el repartiment d'actius i passius, i és per aquest motiu que CiU i ERC han consensuat que, en un termini de mig any, l'executiu redacti un informe que inclogui l'inventari de les administracions catalanes i quin procediment s'haurà de seguir amb La Moncloa. D'altra banda, els pròxims mesos també s'aniran modificant diverses lleis en l'àmbit de les polítiques de competència energètica o telecomunicacions per adequar-les a les normatives europees.

Un dels camps més cridaners d'aquests nous projectes és la redacció d'un estudi de les infraestructures essencials per al funcionament del dia a dia a Catalunya i que poden rebre amenaces o atacs durant el procés d'independència, com per exemple ports, aeroports, instal·lacions elèctriques i de gas o telecomunicacions –serien totes aquelles estructures que depenen del govern espanyol–. La intenció és que d'aquí a cinc mesos el govern aprovi aquest projecte de llei de protecció dels equipaments “crítics” en què també es determinarà un pla de seguretat i s'enumeraran les mesures necessàries perquè puguin continuar funcionant amb total normalitat. En aquest mateix àmbit, es prepararà, en mig any, un pla director sobre la seguretat nuclear al país per establir les normes que hauran de complir les instal·lacions.

Pel que fa la hisenda pròpia, el cap de setmana la federació i els republicans acabaran de negociar una esmena conjunta per poder reforçar-la. A més, els de Junqueras reclamen que s'augmenti entre 8 i 10 milions la partida destinada a aquesta entitat i ja hi ha un principi d'acord amb CiU.


LES XIFRES


24
esmenes
han pactat, de moment, CiU i ERC per millorar
la llei d'acompanyament.
Ahir les van registrar.

10
milions
exigeix ERC que
augmenti la partida per a
la hisenda pròpia. Hi ha un principi d'acord amb CiU.


Retribucions per als funcionaris


La vicepresidenta, Joana Ortega, va anunciar ahir que s'abonarà als funcionaris els primers 44 dies de la paga extra del 2012 que va suprimir el govern espanyol i que La Moncloa havia deixat de pagar. A partir de dilluns Ortega començarà a negociar amb els sindicats la manera de fer efectiu el retorn –aquest aspecte ja apareix en les esmenes que han acordat CiU i ERC per als comptes–. Ortega va explicar l' escenari durant el debat a la totalitat dels pressupostos del seu departament, que van superar aquest tràmit, igual que la resta de consellers que han anat compareixent al Parlament els últims dies. Dilluns, en la comissió d'Economia, s'elaboraran els dictàmens dels comptes, que es votaran al ple el 4 i el 5 de febrer.
Darrera actualització ( Dissabte, 24 de gener del 2015 02:00 ) 


Enllaç noticia : 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/816066-comptes-cap-a-lestat-propi.html