diumenge, 9 de novembre del 2014

Un 9-N multitudinari: a la una 1.142.210 votants ja

Diumenge  09.11.2014  13:45

Les urnes s'omplen a tot el Principat per a escoltar l'opinió dels ciutadans sobre la independència · VilaWeb us crida a participar-hi i a votar sí-sí








Els catalans tenen avui una cita amb la història. Per primera vegada poden dir a través d'una votació organitzada pel govern si volen que Catalunya esdevingui un estat independent. Els col·legis han obert la porta a les nou de matí, i des de força estona abans ja s'hi podien veure cues. Hi ha una afluència de votants constant. Les dades oficials indiquen que a la una ja han votat 1.142.210 personesm una xifra superior a l'esperada.

‘No faré cap valoració política. La jornada s’està desenvolupant amb absoluta normalitat. Milers de ciutadans estan participant per donar la seva opinió sobre el futur polític de Catalunya. Només vull anunciar que des de les nou del matí fins a les 13.00, amb 1.317 locals i 6.695 meses, han votat 1.142.910 persones.' ha dit la vice-presidenta del govern Joana Ortega. 

La participació per vegueries: A l’Alt Pirineu han votat 13.389 persones; a Barcelona 693.914; a les comarques de Girona 142.707; a les de Tarragona 82.747; 33.092 a les Terres de l’Ebre; a les comarques de Ponent 64.291 i a la Catalunya central 112.770. 


Pràcticament no hi ha hagut cap incident, tret d'alguns casos en què uns brètols havien posat silicona al pany de l'entrada d'instituts i un atac feixista a mig matí en un centre de Girona. L'únic col·legi que no ha obert portes a les nou ha estat l'IES Pedraforca de l'Hospitalet: la votació s'ha traslladat a l'Escola Sant Jaume del carrer Santiago Russinyol.

Heus ací el minut a minut del 9-N, explicat per VilaWeb:
 
 
           
           
           

Vídeo de votants el 9-N.
 
 


Entrada amb aplaudiments a l'IES Pere Vives d'Igualada (Quim Torra).




Cues per a votar el 9-N a Terrassa.



Últims preparatius del 9-N en un col·legi de Barcelona




I un recull de fotos d'aquest 9-N multitudinari:





Encara no fa un any que sis formacions polítiques (CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA i la CUP), que representen prop de dos terços del Parlament de Catalunya, van anunciar un acord sobre la data i la pregunta per a la consulta. Han estat mesos intensos en què el govern espanyol no ha deixat de posar-hi entrebancs. Tot plegat va portar la Generalitat a anunciar un procés participatiu en substitució de la consulta prevista d'acord amb la llei del parlament.

El govern espanyol es va negar a permetre un referèndum sobre la independència de Catalunya, i quan el parlament va aprovar la llei de consultes populars no referendàries, va portar-la al Tribunal Constitucional espanyol, juntament amb el decret de convocatòria de la consulta signat per Artur Mas el 14 d'octubre. Llei i convocatòria, doncs, restaren suspeses cautelarment. Va ser aleshores quan el president va anunciar aquest nou 9-N, basat en un procés participatiu. També ha estat impugnat pel govern espanyol i suspès pel TC. Amb tot, el govern català l'ha mantingut, amb el suport dels partits pro-consulta i les tres mil entitats que formen part del Pacte Nacional pel Dret de Decidir. 

Del 2012 fins avui
La multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre del 2012 va fer que Artur Mas anés a Madrid a mirar de pactar una reforma fiscal. El cop de porta de Mariano Rajoy va empènyer Mas a convocar eleccions avançades. Les negatives al diàleg del govern espanyol i la seva operació recentralitzadora no van fer sinó acréixer les exigències de poder decidir el futur polític del país en un referèndum.

L'Onze de Setembre de 2013 va tornar a marcar un punt d'inflexió, amb un milió i mig de catalans unint-se de les mans des del Pertús fins a Alcanar, en una convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana, que ha capitanejat la mobilització independentista de la societat civil. Pocs mesos després, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP anunciaven l'acord per portar la consulta endavant. Una votació que arriba després d'un altre Onze de Setembre històric en què dos milions de manifestants van dibuixar una V gegant als carrers de Barcelona, convocats per l'ANC i Òmnium en la campanya unitària pel sí-sí 'Ara és l'hora'.  

Entre cops de porta espanyols, mobilitzacions cíviques multitudinàries i suspensions cautelars del TC, hem arribat al 9 de novembre. 'Vol que Catalunya esdevingui un estat? En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?': aquestes són les dues preguntes que es trobaran els electors en les paperetes que hi haurà a les 6.695 meses repartides en 1.317 col·legis de Catalunya. 

Els col·legis han obert portes a les nou del matí, i es podrà votar fins a les vuit del vespre. Els qui hi participin, han de presentar el carnet d'identitat espanyol (DNI) on consti la residència en un municipi de Catalunya, i s'hauran d'inscriure en el mateix col·legi abans de votar. Podeu consultar tota la informació necessària sobre la votació en aquesta guia pràctica. Podeu descarregar-vos ací la papereta oficial del 9-N (català i castellà), i ací la papereta oficial del 9-N en versió trilingüe (català, castellà i aranès).