dimarts, 25 de novembre del 2014

Mas proposa divuit mesos excepcionals per fer la independència

Dimarts  25.11.2014  19:15

Autor/s: Josep Casulleras Nualart

Demana generositat als partits, proposa una llista amb polítics i societat civil capaç d'obtenir la majoria absoluta i s'ofereix, 'si convé', a tancar-la



El president de la Generalitat, Artur Mas

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet pública la seva proposta i les seves condicions per a avançar les eleccions i transformar-les en una consulta. Mas proposa que hi hagi una llista pel sí a la independència, formada de manera mixta entre els partits que hi vulguin prendre part i representants de la societat civil. Però demana que aquesta llista estigui en condicions d'obtenir per ella mateixa una majoria absoluta dels diputats del parlament. 'Cal una majoria directa a les urnes', ha dit Mas, que ha afegit encara una altra condició: 'La gent proposada pels partits per aquesta llista es presentaria per un sol cop i no repetiria a les següents eleccins, com un acte de servei al país.'

Mas ha demanat generositat als partits, 'un pas al costat'. I ell mateix s'ha tret de la màniga una darrera proposta sorprenent: 'Puc encapçalar la llista, però també la puc tancar. Puc ser el primer però també puc ser l'últim.'



Mas diu que només avançarà les eleccions si ha de servir 'per fer la consulta que no ens deixen fer'. No s'hi avindrà si les eleccions es plantegen per parlar d'altres qüestions que no siguin dirimir si Catalunya ha de ser un estat independent, sí o no.

Si és així, avançarà les eleccions, però vol que hi hagi aquesta candidatura de país, en què ha convidat, sense esmentar-la, ERC. I ha demanat que en formin part tant polítics com membres distingits de la societat civil.

Si aquesta llista obté la majoria absoluta, una majoria que es podria eixamplar amb la llista de la CUP, el president es planteja un mandat curt, d'un any i mig.

L'any i mig fins al procés constituent

Durant aquest any i mig Mas proposa que hi hagi un procés participatiu durant la qual la ciutadania faci propostes per a posar les bases d'una futura constitució catalana. 'Si guanya el sí, es comunicarà a les institucions de l'estat, a la UE i a la comunitat internacional la intenció de constituir un estat d'acord amb el mandat de les urnes', ha dit Mas, que ha dit que caldria proposar negociacions formals amb l'estat, 'amb mediació internacional, si cal'.

Durant aquest temps també caldrà 'acabar de preparar les estructures d'estat' necessàries per al nou estat.

I el 2016 hi haurà novament eleccions, amb els partits presentant-se per separat, perquè el parlament que en resulti comenci el procés constituent i es ratifiqui per referèndum la proclamació de la independència de Catalunya.
Assistents

Tots els membres del govern acompanyen Mas en aquesta presentació, i també hi ha la presidenta del parlament, Núria de Gispert. Per part dels partits, Josep Rull, coordinador general de CDC, encapçala la delegació convergent, i UDC hi és representada per membres del govern, com ara Ramon Espadaler —secretari general del partit—, Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí. Però no hi és pas Josep A. Duran i Lleida, que és a Madrid. En nom del PSC hi va Àngel Ros, president del partit; ICV-EUiA delega en David Companyon, mentre que d'ERC hi haurà el seu president, Oriol Junqueras. Per part de la CUP, ja han dit que no hi prendran part, perquè ho consideren un acte electoral. Tampoc no hi va ningú de Ciutadans ni del PP.

De la societat civil, han confirmat l'assistència Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, i Muriel Casals, d'Òmnium Cultural. Per part d'UGT de Catalunya hi acudirà el vice-secretari general, Diego Martínez, mentre que CCOO ha optat per no anar-hi. Sí que hi farà cap el president de PIMEC, Josep González, i el de Cecot, Joaquim Gay de Montellà.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4221199/20141125/mas-proposa-divuit-mesos-excepcionals-independencia.html