dimarts, 18 de novembre del 2014

Espanya es queda sense càrrecs a Justícia i Interior a la UE

18/11/2014

UNIÓ EUROPEA

El govern espanyol es queda sense tenir accés a informació sensible respecte a la seguretat


Xavier Lladó



El ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo


Espanya es quedarà sense càrrecs a Justícia i Interior a la Unió Europea. El juny de l'any que ve no hi haurà cap representant del govern espanyol en cap d'aquests llocs rellevants. La Direcció General de Justícia i Interior (DG Justice and DG Home Affairs) una de les més sensibles de l'estructura de la Comissió. Això farà que el govern espanyol deixi de tenir accés a informació sensible respecte a seguretat, segons El Confidencial.

En concret, actualment hi ha dos funcionaris que ocupen càrrecs de direcció o subdirecció -amb capacitat de prendre decisions- en el citat departament. Es tracta de Rafael Fernández-Pita i de Gil Arias Fernández. El primer, director general de Justícia i Interior en el Consell de la UE. El segon, número dos de l'agència de gestió de les fronteres Frontex. No obstant això, tots dos deixaran d'exercir les seves actuals funcions en els pròxims mesos.

Fernández-Pita, diplomàtic, es jubilarà el juny de 2015, mentre Arias Fernández -comissari de Policia- acabarà el seu contracte el pròxim gener, data en què previsiblement tornarà a Espanya per exercir el seu antic càrrec, ja que actualment es troba en serveis especials.

La sortida d'aquests dos representants espanyols es tornarà especialment rellevant per als interessos d'Espanya. L'absència de persones de confiança en aquests llocs limitarà l'accés del Govern a informació sensible relacionada amb assumptes transcendentals per als seus interessos, com tot el relatiu a la seguretat i als passos fronterers, on Espanya ha tingut un paper molt important en el disseny de les línies d'actuació en els últims vuit anys.

La sortida d'Arias Fernández de Frontex, de fet, està sent la més polèmica, ja que l'espanyol va ser eliminat de la terna en l'últim moment per la comissària Cecilia Malström al costat del candidat austríac. La 'jugada' va ser interpretada en els mitjans espanyols com una revenja de Malström contra el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va criticar durament les acusacions de la comissària als guàrdies civils després dels incidents del passat 6 de febrer a Ceuta, on van morir 15 immigrants.