dimarts, 11 de novembre del 2014

ERC dóna per "esgotat" el pacte amb CiU i demana arribar a un "acord per fer la independència"

Marta Rovira assegura que els partits "tornaran a posar-se d'acord" i es remet al resultat del 9-N sobre el fet que Mas no hagi pronunciat la paraula independència


La secretària general d’ERC, Marta Rovira, fent campanya pel sí-sí a Molins de Rei. / MARIA BÉLMEZ / ACN


"L'acord parlamentari que teníem arribava fins el 9-N: ara ja està esgotat". Així de contundent s'ha mostrat la secretària general d'ERC i portaveu del partit al Parlament, Marta Rovira, que ha assegurat que ara hi ha "un nou missatge polític". Aquest nou missatge és "exercir la independència", després que l'opció del sí-sí "fos la preferida" en la votació de diumenge.

Per això, i després de l'anunci de Mas d'engegar una roda de converses per explorar un avançament electoral, Rovira ha dit que ERC "acudirà a la cita" per "tornar a posar-nos d'acord", ara, per "com fer la independència" i engegar després un procés constituent. ERC també vol que quedi clar "quins són els passos i quina és l'agenda per tenir el mandat democràtic". Rovira s'ha mostrat "convençuda" que els partits "es posaran d'acord" en aquests aspectes. "No ens podem permetre fallar els ciutadans", ha sentenciat.


La número dos dels republicans ha demanat explorar "la fórmula per optimitzar els resultats si es convoquen eleccions". Unes eleccions anticipades que ERC ja fa dies que reclama.

Preguntada sobre el fet que Mas no hagi pronunciat la paraula "independència" en la seva roda de premsa, Rovira ha dit que aquesta paraula "l'han posada els ciutadans de Catalunya sobre la taula".

CiU insisteix a no posar "condicions prèvies"

El portaveu de CiU, Jordi Turull, ha insistit, aquest dimarts al Parlament, en la idea d'acordar unes eleccions plebiscitàries per obtenir un mandat democràtic, i que sigui en el marc de la ronda de contactes que s'estableixin les "millors garanties" per obtenir un "resultat incontestable". En aquest sentit, ha rebutjat posar data a les eleccions —tal com ha apuntat la CUP—, "no es pot començar la casa per la teulada", ha assegurat, i ha emplaçat els partits a posar-se d'acord "sense condicions prèvies".

Pel que fa a la querella de Fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, Turull ha dit que és un "símbol de la desesperació de l'estat" i que demostra la manca de separació de poders a Espanya, ha assegurat. Alhora, ha instat el Ministeri Públic a buscar en el parlament català els "autors intel·lectuals" del 9-N, ja que ha afirmat que el Govern de Mas ha complert un mandat establert per la cambra.