divendres, 28 de novembre del 2014

Dos camins cap a un mateix final

Mas i Junqueras ja han ensenyat les cartes per arribar a la independència i ara busquen punts en comú

El principal escull són les llistes

Tots dos volen articular aviat estructures d'estat i una Constitució


28/11/14 02:00 - BARCELONA -





Les cartes estan sobre la taula i ara comença la partida. Artur Mas i Oriol Junqueras ja han presentat els seus fulls de ruta per arribar a la independència i els pròxims dies començaran les negociacions per buscar punts en comú. El principal escull és com bastir una majoria guanyadora. El president de la Generalitat manté que una candidatura unitària, amb Convergència, ERC i representants de la societat civil, és la millor fórmula per maximitzar els resultats i aconseguir el reconeixement internacional, mentre que el líder republicà advoca per llistes separades, però amb aspectes programàtics compartits.


Junqueras va ser el primer a presentar el seu projecte, en un acte al Palau Llimona, tot just tres dies després del 9-N. Era una demostració de força per tornar a agafar les regnes de l'arc sobiranista després que Artur Mas s'hagués endut tot el protagonisme de la consulta. Dimarts de la setmana vinent el líder republicà ampliarà la seva iniciativa en una conferència al Palau de Congressos davant de més de 2.000 persones i respondrà a l'oferta que Mas va llançar a Esquerra en referència a la llista unitària i la resta de full de ruta del president.

Mas considera que el primer pas que s'ha de fer és la consulta definitiva a través d'unes eleccions plebiscitàries, però condiciona l'avançament al fet que hi hagi una candidatura de país per reforçar el projecte nacional. Els integrants no es presentarien a la següent cita electoral. En aquest sentit el president utilitza un símil futbolístic: els equips juguen per separat en les lligues, però en moments concrets i especials s'ajunten en seleccions. I això és el que planteja el líder de CiU.

Però Junqueras ho interpreta d'una altra manera i en la seva proposta, batejada com a Crida a un nou país: la República Catalana, defensa que s'han de celebrar comicis constituents al més aviat millor i teixir una aliança de partits amb llistes separades però amb punts en comú a favor de la independència o l'eradicació de la corrupció. Els republicans creuen que les candidatures es podrien aixoplugar sota una marca blanca, com per exemple Ara és l'hora o Sí-sí, i d'aquesta manera es cobririen tots els flancs –des de l'esquerra fins a la dreta passant pel centre– i s'evitarien pèrdues de vots cap a Podem o altres formacions, una circumstància que, segons els republicans, es podria donar amb els plantejaments de Mas.

A partir d'aquí, Mas i Junqueras dibuixen el camí. El nacionalista aposta per configurar un govern extraordinari que durant un any i mig prepari el terreny per a la independència i comenci a negociar amb l'Estat una separació “justa” i “respectuosa” per les dues bandes. Per tant, un pas imprescindible seria comunicar a l'Estat espanyol, la Unió Europea i la comunitat internacional que Catalunya es vol convertir en un estat. Aquest executiu també hauria d'elaborar les estructures d'estat i iniciar un procés participatiu per a la redacció de la Constitució Catalana, que s'aprovaria en la següent legislatura. El Pacte Nacional pel Dret a Decidir podria ser una de les potes per discutir aquest document.

ERC també parla de la imperiosa necessitat de crear l'esquelet institucional, de preparar lleis de transitorietat i de fer la Constitució amb la implicació de la ciutadania. Però la gran diferència amb Mas és que Junqueras vol que Catalunya actuï, des del minut zero, com un estat independent per poder negociar amb força amb La Moncloa. “Només es pot arribar a acord parlant d'estat a estat, no de comunitat autònoma a estat”, assegura Junqueras. Els republicans són partidaris d'una negociació de secessió “amistosa” i, fins i tot, s'obren a la possibilitat de convocar un referèndum pactat amb l'executiu espanyol. Però com que són conscients que aquesta possibilitat és una quimera, proposen una declaració unilateral d'independència (DUI) al Parlament, una opció que, de moment, Mas no té en compte. En aquest cas, ERC no especifica cap termini, però interpreta que els 18 mesos que planteja el president són massa i que aquests passos es poden fer molt més ràpidament.

La recta final
Un cop hagi passat l'any i mig que proposa Mas, s'entraria en l'última fase, que consistiria en uns comicis constituents, als quals es presentarien altre cop les formacions, i un referèndum perquè la gent donés suport o no a la independència coneixent les condicions del nou estat. Aquest trajecte hauria de culminar a finals del 2016.

Junqueras, però, no veu necessàries més eleccions, sinó que els últims passos serien un referèndum sobre la Constitució i la culminació del procés per entrar de ple en la República Catalana, que, segons els seus postulats, hauria d'apostar per la democràcia avançada i una educació i sanitat públiques de qualitat, entre molts altres fonaments.

Les negociacions formals entre CDC i ERC començaran la setmana vinent, perquè Mas s'esperarà a veure què diu Junqueras en la conferència al Palau de Congressos. Mentrestant els republicans han mantingut contactes amb la CUP, no per teixir una coalició, sinó per cercar ponts d'entesa en temes que comparteixen al voltant de la independència, la pobresa zero o la lluita contra la corrupció. Aquesta sintonia es visualitzarà en la comissió del cas Pujol, en què CiU i ERC estan topant, perquè els republicans acusen Mas i el PSC de vetar compareixences i tapar-se les vergonyes.

02.12.14
Oriol Junqueras
oferirà la seva conferència al Palau de Congressos davant de més de 2.000 persones.

25.11.14
Artur Mas
va aplegar prop de 3.000 persones en la seva conferència a l'auditori del Fòrum.

Conferències d'ICV i la CUP

ICV i la CUP també s'afegeixen al cicle de conferències que domina l'escenari polític dels líders catalans. Després de l'acte del president Mas a l'auditori del Fòrum i el que tindrà lloc dimarts al Palau de Congressos protagonitzat pel líder d'ERC, Oriol Junqueras, li tocarà el torn al coordinador d'ICV, Joan Herrera. L'ecosocialista fixarà la seva posició després que el president Mas hagi obert la possibilitat d'avançar eleccions sempre que s'hi presenti una candidatura conjunta en clau de referèndum a favor de la independència per tal d'assolir la majoria absoluta. La formació que lidera Herrera ja es va desmarcar de la llista unitària. Els que també marcaran perfil a través d'un acte públic seran els membres de la CUP. El grup ha confirmat que ultimen els detalls d'una xerrada al desembre i que descarten la candidatura única.

EMMA ANSOLA

Darrera actualització ( Divendres, 28 de novembre del 2014 02:00 )  


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/799597-dos-camins-cap-a-un-mateix-final.html