dimarts, 14 d’octubre del 2014

L'Estat ja amenaça d'impugnar el 'nou 9N'

14/10/2014

CONSULTA 9-N

El ministre de Justícia avisa que, si es fa amb les mateixes preguntes, el govern espanyol "tornarà a tenir una posició equivalent"


Nerea Rodríguez


El ministre de (In)Justícia, Rafael Català



L’Estat espanyol ja ha amenaçat amb impugnar el ‘nou 9N’ anunciat aquest matí pel president de la Generalitat, Artur Mas. Ha estat el ministre de Justícia, Rafael Català, ha advertit que el govern espanyol "tornarà a tenir una posició equivalent" i tornarà a impugnar-la si es fa amb les mateixes preguntes que estaven previstes en el decret de convocatòria del 9N signat per Mas i suspès pel Tribunal Constitucional.

Preguntat per aquest assumpte moments abans d'assistir al lliurament d'uns premis per la lluita contra la violència de gènere en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Catalá ha explicat que el govern espanyol entén que la pregunta que es va formular en el decret de la Generalitat "té aspectes d'inconstitucionalitat" i per això es va impugnar.


"Per tant, aquesta mateixa pregunta no podria ser objecte de consulta, tornaríem a actuar de la mateixa manera", ha explicat davant les preguntes dels periodistes. Segons el parer de Catalá, el que l’Executiu de Mariano Rajoy ha plantejat sempre és "mantenir el respecte absolut a l'Estat de Dret i al marc constitucional" i per això es va prendre la decisió d'impugnar la Llei de Consultes i el decret davant el Tribunal Constitucional.

"Pensem que són una Llei i un Decret que no corresponen al nostre equilibri constitucional", ha afegit. Alhora, ha afirmat que si s'utilitza "un altre entorn jurídic, una consulta diferent, que s'haurà d'articular amb una altra norma que haurà d'aprovar el Govern català", el govern espanyol ho estudiarà.

"Si és conforme a les competències de la Generalitat no hi haurà problema, i si torna a incórrer en vicis d'inconstitucionalitat al nostre judici, tornarem a impugnar-ho lògicament", ha insistit.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/l_estat_ja_amenaca_d_impugnar_el_nou_9n_103790.php