dijous, 16 d’octubre del 2014

L'ANC i Òmnium pressionen per una llista de país i la DUI

16/10/14 02:00 - barcelona -

Junts Les dues entitats negocien una proposta unitària que presentaran diumenge Pressa Reclamaran que la data de les plebiscitàries se sàpiga abans del 9-N

 






Les presidentes de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, advertien la setmana passada que la societat civil no deixarà d'empènyer. I la pressió no s'aturarà arran dels esdeveniments d'aquesta setmana, sinó que aniran a més. Les dures entitats aprofitaran l'acte central que es farà a la plaça de Catalunya diu-menge a favor del doble sí per fer “una proposta per a Catalunya, la proposta unitària de la societat civil organitzada”. Aquests dies s'estan negociant els serrells, però la proposta va encaminada cap a una petició als partits perquè participin de l'elaboració d'una llista de país. Això significaria elaborar una candidatura de la qual formarien part representants de totes les formacions favorables a la independència –això voldria dir no només de CDC i ERC–, però també figures representatives de la societat civil. En cap cas les dues presidentes en formarien part, entre altres coses, per exemple, perquè Forcadell no pot perquè els estatuts de l'ANC li ho prohibeixen.


Un exemple que volen donar des de les entitats pel que fa a la implicació de la societat civil en aquest procés és la presència diu-menge de personatges coneguts. Així ja hi ha confirmats el comunicador Miquel Calçada, l'economista Germà Bel, el músic Lluís Llach, l'actriu Carme Sansa i el president de Súmate, Eduardo Reyes. La seva presència en l'acte, però, no significaria que hagin de formar part d'aquesta llista de país que es pretén fomentar.

L'elaboració d'una llista unitària per a unes eleccions és, de fet, la proposta que dimarts va llançar el president Artur Mas quan va reconèixer que s'havia trencat la unitat a l'entorn de la proposta original per al 9-N. Segons va dir llavors, unes eleccions amb una candidatura d'aquestes característiques que obtingués majoria absoluta seria la “consulta definitiva” sobre el futur polític de Catalunya. No obstant això els altres partits que haurien d'estar involucrats en la llista o ho han descartat o no ho veuen clar.

ICV-EUiA i la CUP ja han dit que no hi serien, mentre que ERC en dubta. El president dels republicans, Oriol Junqueras, evita parlar públicament sobre aquesta possibilitat perquè “primer cal saber el què” i després ja es decidirà “el com, el qui i el quan”. És a dir, primer s'ha de decidir si l'objectiu final de tots els implicats és una declaració unilateral d'independència (DUI). Tot i això, en privat, Junqueras sí que reconeix que aquest serà el camí. En l'executiva d'ERC que es va celebrar aquest dimarts al Parlament, va subratllar que la gent no entendria que no s'articulés un front unitari independentista, però també va deixar clar que no hauria de ser només amb CDC. Aquesta proposta d'unitat, segons Junqueras, vindria de l'ANC i Òmnium Cultural, amb el suport de les formacions, i segurament en la llista hi hauria persones rellevants de la societat civil catalana. El dubte seria qui hauria de ser el cap de cartell. El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, també va destacar ahir que aquesta possible candidatura de país “no hauria d'estar necessàriament encapçalada per cap partit polític” i va admetre que actualment hi ha converses amb la “societat civil”.

Les incerteses sobre una llista unitària no són exclusives dels polítics. El Punt Avui va publicar ahir una enquesta a una seixantena de personalitats de tots els àmbits sobre com veurien una llista conjunta de tots els partits a favor de la independència. Molts reconeixien tenir dubtes però la majoria s'hi mostraven partidaris.

La data, que se sàpiga ja
L'altre punt central de la proposta de l'ANC i Òmnium és que la data de les eleccions de caràcter plebiscitari es doni a conèixer abans del dia 9 de novembre. I, a més, que els partits polítics incloguin en el seu programa electoral la declaració unilateral d'independència, de manera que les posicions de les formacions no donin lloc a dubtes. Una petició, la de la DUI, que partits com ara la CUP, CDC i ERC podrien assumir però que seria més complicat d'acceptar per formacions com ara UDC i ICV-EUiA.

La triple proposta de l'ANC i Òmnium Cultural s'està gestant. Mentre que l'entitat presidida per Carme Forcadell posa més accent en la candidatura unitària, l'encapçalada per Muriel Casals insisteix a recuperar la unitat cap a la consulta original. I en tot cas, si s'ha de celebrar la consulta tal com està plantejada a hores d'ara, que la data per a les plebiscitàries estigui fixada.

LES FRASES


Els partits
han de ser capaços
de recuperar i mantenir la unitat, amb generositat
Josep Maria Vila d'Abadal
president de l'ami

LA DATA


Una llista
unitària no hauria
d'estar encapçalada necessàriament
per cap partit polític
Alfred Bosch
diputat d'erc al congrés

19.11.14
Es farà l'acte central
de la campanya pel doble sí ‘Ara és l'hora'. Començarà a les dotze del migdia

L'AMI fa una crida als municipis perquè cedeixin locals per a la consulta


L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) no es desvincularà de la proposta de nova consulta promoguda pel govern. Així ho va decidir ahir en una reunió executiva extraordinària que va tenir lloc al Parlament de Catalunya. I per mostrar el seu suport a la proposta d'Artur Mas, el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, va fer una crida als municipis catalans perquè s'hi involucrin. “Els 920 municipis que van aprovar la moció de suport a la consulta faran el que ells creguin que han de fer, però l'AMI coordina, juntament amb l'Associació Catalana de Municipis, tots aquests ajuntaments, i entenem que ens hem de posar a disposició del govern i buscar fórmules per ajudar”, va declarar.

I és que, a parer del també alcalde de Vic, les 600 seus electorals de què disposa la Generalitat a tot el territori català no seran suficients perquè tota la població pugui votar. Al seu entendre, és indispensable que a cada municipi hi hagi almenys un col·legi i per això va reclamar al govern que accepti l'ajut dels ens locals. Tot i aquesta intenció, no va poder dir com s'estructurarà perquè encara han de buscar la manera perquè això sigui possible.

Vila d'Abadal va instar els partits a negociar de nou perquè “siguin capaços de recuperar i mantenir la unitat, amb generositat” per garantir l'èxit del procés.

El president de l'AMI va reconèixer que fins ara “hi ha hagut molts errors en el procés”, i en aquest sentit va demanar que se n'aprengui

perquè la nova consulta sigui un èxit de participació i s'imposi el suport a la independència.
Darrera actualització ( Dijous, 16 d'octubre del 2014 10:33 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/786366-lanc-i-omnium-pressionen-per-una-llista-de-pais-i-la-dui.html