dijous, 2 d’octubre del 2014

El parlament català aprova la primera llei que sanciona l'homofòbia

Dijous  02.10.2014  11:40

Autor/s: Rafa Garrido - ACN

Amb el vot en contra de PP i d'Unió en els punts clau








El Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de dret de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. És la primera llei del món que preveu sancions contra les discriminacions. El PP s'ha quedat sol votant en contra de tota la norma, argumentant que no era necessària i que era intervencionista i discriminava el col·lectiu LGTB.

Als vots en contra dels populars s'han sumat també els dels diputats d'Unió, que han votat diferent als de CDC en els punts clau de la llei: els que estableixen el règim sancionador, la càrrega de la prova i mesures en l'educació. La llei, pionera a l'estat espanyol, ha rebut el vot favorable i entusiasta de la resta de partits, obtenint el suport de CDC, ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP.


La proposició de llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, ha arribat al ple del Parlament amb el suport dels col·lectius LGTB i la majoria dels grups, l'aval del Consell de Garanties Estatutàries i com una llei pionera a l'Estat espanyol en la lluita contra la discriminació per raó d'orientació sexual. 

El text legal diu que té l'objectiu de garantir els drets d'aquestes persones, eradicar les situacions de discriminació i violència, i facilitar-los la participació i la representació en tots els àmbits de la vida social. Entre altres punts, protegeix la integritat, la dignitat i la llibertat d'aquestes persones; crea el consell nacional de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals com a òrgan consultiu de les administracions, un òrgan per coordinar l'execució de les polítiques adreçades al col·lectiu, i un servei d'atenció integral per respondre a situacions de violència i discriminació. També potencia les polítiques de lluita contra la discriminació a les escoles regulant, entre d'altres, que els materials escolars tinguin en compte les diverses orientacions sexuals.

Amb tot, els dos punts més polèmics en la seva tramitació han estat el que aborda el règim de sancions i el que estableix el gir de la càrrega de prova com a element de garantia en les denúncies que es puguin fer. I ha estat en aquests dos punts, junt al que parla de les mesures a prendre en el terreny escolar i educatiu, els que han portat als diputats d'Unió a votar contra aquesta part clau de la llei. Aquest posicionament l'ha fet trencar la unitat de vot amb CDC dins el grup de CiU i acabar votant junt al PPC, que ha emès vot negatiu en tota la llei. 

Al debat previ a la votació, CiU s'ha partit el seu temps al ple per donar veu a Violant Cervera (CDC) i Mercè Jou (Unió). La diputada democristiana ha volgut marcar diferències amb el PPC, assegurant que el seu posicionament és 'molt diferent' per haver votat a la resta de punts de la llei, tot i no ser tan neuràlgics, i explicant que ells consideren que el règim sancionador 'hauria d'estar en la llei contra la discriminació' que prepara el Govern i no en aquesta. Jou ha defensat que tampoc veuen amb bons ulls el gir en la càrrega de la prova, donat que asseguren que 'suposa girar el principi de la presumpció d'innocència i, tot i que es pot fer, hem d'anar amb molta cura amb aquestes coses'. Per últim, ha defensat el seu vot contrari a la part educativa assegurant que als diputats d'Unió els genera 'problemes'. 

La més virulenta contra la llei, però, ha estat la diputada del PPC, Dolors López. La popular ha assegurat que la norma 'no afavoreix al col·lectiu LGTB', perquè 'no és bo ni adequat fer una llei per a cada col·lectiu susceptible de ser discriminat'. López, a més, ha considerat que aquesta norma 'no és necessària' perquè el sistema legal estatal, la Constitució, l'Estatut i pertànyer a la UE garanteix 'la igualtat i la no discriminació'. 

En canvi, la diputada del PPC ha considerat que la llei aprovada 'és ideològica, adoctrina, intervé en tots els àmbits de la vida, i fa flac favor al col·lectiu discriminant-lo, encara que sigui positivament'. 

Aquests arguments dels populars per oposar-se a la llei han estat amplament criticats i atacats per ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP. De fet, fins i tot han arribat a dir que paraules com les de Dolors López demostren que 'cal una llei com aquesta'. També han tingut paraules de crítica contra el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que en una carta al seu web va criticar la norma considerant que no protegia sinó que 'promovia' l'homosexualitat i qualificava als col·lectius LGTB de 'xiringuitos' per haver actuat de lobby. 

Més enllà d'aquestes crítiques, els partits que han votat a favor de la llei han mostrat el seu agraïment a les entitats i associacions que 'durant anys' han lluitat per aquesta llei i pels drets LGTB. 'Sense vosaltres, això no hagués estat possible', han repetit amb insistència els portaveus. 

En la seva intervenció, la diputada d'ERC Anna Simó, visiblement emocionada, ha remarcat que aquesta llei 'ens posa a nivell de les lleis antidiscriminació de la UE, encara en construcció, i segueix els passos de les directives europees'. 'Catalunya tona a fer un pas endavant en la defensa de drets de les persones LGTB i n'estem orgullosos', ha afegit, tot destacant que la norma té, com a objectiu final 'evitar la discriminació tradicional contra les persones LGTB, perquè utilitzar el dret com a instrument de canvi de la situació de les persones, és important per garantir el dret a la igualtat'.

En nom del PSC, el seu president del grup parlamentari, Miquel Iceta, ha defensat la necessitat de la llei i ha carregat contra els 'polítics homòfobs i bisbes sense caritat cristiana' que la critiquen. 'No deuen haver sentit cap suïcidi d'un jove per assetjament, o com una mare plorant per la discriminació al seu fill. Com s'atreveixen a negar-nos el dret!', ha sentenciat. El socialista també ha considerat que 'podem dir amb orgull que hem fet un pas enorme per la defensa dels drets, que ens hem equiparat a les nacions més avançades del món'.

En nom d'ICV-EUiA, el diputat David Companyon ha carregat contra PPC i Unió assegurant que 'hi ha qui encara no sap que l'homosexualitat no és una malaltia però l'homofòbia sí'. I ha criticat que 'presentar la llei com un privilegi, és fals, rotundament'. 'Aquesta llei és històrica perquè vol fer efectiu el dret a la igualtat, que l'exerceixin, i que ho facin en totes les àrees de la vida', ha conclòs.

El diputat de la CUP David Fernández ha considerat que aquesta llei 'és un fre d'emergència perquè si no legislem sobre la discriminació, el que queda és la discriminació', i ha clamat contra els que pretenen 'banalitzar o minimitzar' l'homofòbia posicionant-se contra la norma. 'Aquesta és una llei d'un país diferent, que reclama més i millor democràcia, que reclama noves pràctiques', ha conclòs. 

Des de Ciutadans, la diputada Inés Arrimadas ha admès que el seu grup 'mai hauria votat' la llei amb el redactat inicial 'perquè partia de criteris d'inviabilitat tècnica'. Però tot i així, ha celebrat la capacitat dels grups i els col·lectius per arribar a un consens. 'Estic segura que no és la llei perfecta per a ningú, ni pels grups LGTB ni pels grups polítics, però sí és una norma de consens per acabar amb la discriminació del col·lectiu', ha remarcat, tot afegint que 'el missatge que enviem és també de visibilitat, perquè existeix la discriminació contra el col·lectiu i perquè negar-la és el major impediment per acabar amb ella'. 

Des de CDC, Violant Cervera ha defensat que, tot i el vot en contra dels diputats d'Unió, 'aquesta és una llei de CiU' perquè els democristians 'només voten en contra d'una part'. Cervera ha posat en valor la capacitatdels grups per acordar un text conjunt. 'És probable que la llei no agradi absolutament a tothom, però hem arribar a un consens on tots ens sentim més o menys còmodes. Hem fet un gran pas, com els que fa Catalunya, que ha estat pionera sempre en els drets LGTB', ha dit, tot afirmant que el seu vot a favor respon al convenciment que 'Catalunya vol continuar sent pionera en el respecta a la diversitat i una llei així ens dona la garantia per seguir endavant'.