dimarts, 21 d’octubre del 2014

El govern espanyol no sap com frenar el nou 9-N

21/10/2014

CONSULTA 9-N

El consell de ministres analitza cada divendres el procés català, però no troba cap escletxa


Bernat Vilaró


Soraya Sáenz de Santamaría i Mariano Rajoy


Des que el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar el 'nou 9-N', el govern espanyol ha sigut incapaç de trobar cap decisió administrativa de l'executiu català que pugui impugnar davant el Tribunal Constitucional (TC) com ja va fer amb alguns articles de la llei de consultes i el decret de convocatòria signat el 27 de setembre.

Segons publica avui 'El País', l'Advocacia de l'Estat no ha trobat pas res per a poder recórrer, ja que una decisió política anunciada en roda de premsa no té eficàcia jurídica. Cada divendres el consell de ministres, encapçalat per Mariano Rajoy -i amb Soraya Sáenz de Santamaría com a vicepresidenta-, busca una escletxa per intentar evitar el 9-N però no la troben. La nova consulta ha esquerdat l'estratègia juridicista del govern espanyol contra el procés sobiranista.

No troben res


El ministre de Justícia, Rafael Catalá, cada divendres presenta un informe sobre la situació legal del procés català, repassant les accions legals de particulars o de partits (com ara UPyD) contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i un recull d'alternatives d'actuació, segons assenyala 'El País'.

A la reunió del consell de ministres també s'hi exposa un informe de l'Advocacia de l'Estat que s'elabora en una reunió setmanal. "De l'últim document s'hi dedueix que contra el nou pas de Mas no hi ha per ara cap possibilitat d'impugnació", afirma el rotatiu.

Via lliure

El ministre Catalá va dir ahir a TVE que està estudiant el registre de dades personals que ha preparat la Generalitat perquè s'hi apunti qui vulgui votar el 9-N. Si es tracta d'un "cens electoral alternatiu, i si està associat a una consulta suspesa pel TC", el govern espanyol la pot recórrer. Però la Generalitat ha estat vigilant per tal que aquest cens no existeixi com a tal.

Almenys no fins el mateix 9-N, quan la gent vagi a votar i entregui el seu document d'identitat abans de ficar la papereta a l'urna. És en aquest moment quan es crea el cens. De manera que, en tot cas, l'executiu de Rajoy no podrà fer res fins el mateix 9 de novembre, quan ja s'hagi començat a votar arreu del país.

El cert és que Mas ha trobat una via fins ara impugnable. El líder català ha optat per un camí on els voluntaris substitueixen els funcionaris, de manera que no és necessària cap decisió administrativa per a organitzar la consulta -ni cal altre acte- del 9-N. Tampoc aquesta via és recurrible.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/el_govern_espanyol_no_sap_com_frenar_el_nou_9-n_103952.php