dijous, 4 de setembre del 2014

Sala-i-Martín: "Si som independents, serem un país normal"

04/09/2014

CONSULTA

L'economista afirma que la secessió és sobretot "una oportunitat per prendre les nostres decisions i fer-ho bé"


Xavier Lladó



L'economista Xavier Sala-i Martín


L’economista i professor de la universitat de Columbia Xavier Sala-i-Martín ha afirmat avui al programa Divendres de TV3 que si Catalunya esdevé un país independent, "serem un país normal" i podrem prendre les nostres pròpies decisions com ho fan Holanda, Suïssa o Noruega. "Ni és cert que la independència serà el paradís, ni al contrari, que serà horrible. Serà el que la gent vulgui". "Podrem escollir el nostre sistema educatiu, per exemple", ha afegit, alhora que recordava que en l'statu quo actual autonòmic, el 65% dels joves menors de de 19 anys estan a l'atur.

Sala i Martín ha parlat avui sobre el seu nou llibre "És l'hora dels adéus?" en el qual exposa i desenvolupa la seva tesi sobre la conveniència de la independència respecte d'Espanya.

Segons l'economista, sobre el paper Catalunya té la possibilitat d'assemblar-se tant a Portugal com a Suïssa, dos països amb una població semblant a Catalunya però diferents. Portugal és econòmicament
més pobre que Espanya, i el país helvètic és molt més pròsper, i amb empreses conegudes a tot el món. "Podem ser com Suïssa però llavors hem de treballar com Suïssa", ha afegit.

L'economista ha deixat clar que la relació amb Espanya "no és una qüestió de bons i dolents", sinó de la necessitat de poder fer "el que a nosaltres ens convé, i a ells no els interessa. "Catalunya i Espanya tenim necessitats i preferències diferents i es prenen decisions en contra nostra perquè som minoria en el conjunt espanyol", ha detallat. Ha posat com a exemple, el sistema d'immersió lingüística català, ara atacat per l'Estat espanyol amb la llei Wert. "Fa unes dècades, a Sabadell hi havia dues comunitats linguïstiques, uns parlaven català, i els altres castellà. Gràcies a aquest mètode, ara la generació següent parla indistintament els dos idiomes i són alumnes meus a la universitat Pompeu Fabra. "Amb una generació s'ha integrat una generació massiva". És un dels exemples que mostren que el es vol a Catalunya, i diferent del que prefereix Espanya, que és la uniformitat castellana, ha recordat.

"Passa el mateix en infraestructures, totes les que s'ha creat de la història d'Espanya s'han fet de manera radial, quan a nosaltres ens interessa l'eix mediterrani o altres". "No pot ser que per anar al País Basc en avió només hi hagi un vol al dia si no passes abans per Madrid", ha afegit. Per aquest motiu, Sala-i-Martín conclou al llibre que "ha arribat l'hora dels adéus".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/sala-i-martin_si_som_independents_serem_un_pais_normal_102816.php