divendres, 5 de setembre del 2014

Les Canàries faran la consulta sobre petroli abans del 30 de novembre

Divendres  05.09.2014  14:00

La pregunta exacta encara no ha transcendit  




Paulino Rivero



El parlament canari va fer ahir un ple monogràfic per debatr els detalls de la consulta sobre les prospeccions petrolieres. Encara no ha transcendit quina serà la data però el president, Paulino Rivero, va assegurar que serà abans del 30 de novembre. La pregunta del referèndum tampoc no s'ha concretat, però l'encarregat d'encapçalar aquest procés, Fernando Ríos, ha dit que 'es preguntarà sobre les prospeccions de manera directa'. La intenció és demostrat l'oposició de la ciutadania a una decisió unilateral de l'estat.

El govern canari, a més de la consulta, també recorrerà la resolució que el ministeri d'Indústria espanyol va publicar el 13 d'agost al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i instarà la Comissió Europea a verificar i fiscalitzi tot el procés seguit per concedir les autoritzacions a Repsol.

Oposició a les prospeccions a Lanzarote i Fuerteventura


El president canari, Paulino Rivero, va anunciar a final d'agost la voluntat de convocar un referèndum a la tardor per tal que la població es pronunciés sobre les prospeccions petrolieres que Repsol vol fer-hi a instàncies del govern espanyol.

Les Canàries acusen el govern espanyol de fer aquestes prospeccions només per beneficiar Repsol (els principals accionistes de la qual són Caixabank i Sacyr). El govern canari ha demanat la intervenció directa del rei d'Espanya per a evitar allò que ahir va qualificar de 'divorci' entre les Canàries i l'estat espanyol.

Segons el president Rivero, els accionistes de Repsol li han fet saber que no tenen gran interès en les prospeccions i que és el govern espanyol que els pressiona per fer-les.

El govern canari espera que el resultat del referèndum deixi clar al govern espanyol l'oposició de les Canàries a les prospeccions anunciades. Ara com ara el govern canari treballa en cerca d'un consens ampli, també amb col·lectius socials i ecologistes.

Notícies relacionades:

Apunt al bloc de Vicent Partal: Els mapes de la crisi canària