dimarts, 9 de setembre del 2014

Es confirma l'augment del Sí a Escòcia

09/09/2014

ESCÒCIA

Empat tècnic en una nova enquesta sobre el referèndum del dia 18, amb encara un 18% d'indecisos


Bernat Vilaró


El líder independentista Alex Salmond


A nou dies del referèndum sobre la independència d'Escòcia, les enquestes confirmen l'augment del suport al Sí, i el retrocés dels contraris a l'opció sobiranista. Si diumenge passat per primera vegada una enquesta donava una victòria ajustada als independentistes, avui se n'ha publicat una altra que indica que el Sí obtindria un 38% de vots, i el No un 39%. Tot i això, fa un mes la distància era de 13 punts.

D'aquesta manera, el sondeig de l'empresa TNS de l'agost situava el Sí amb un 32%, sis punts menys que ara, i el No amb un 45%, sis punts menys. Així, la diferència s'ha anat escurçant i la tendència a favor de la independència d'Escòcia no para de créixer. L'enquesta publicada aquesta matinada, sobre una mostra de 900 escocesos majors de 16 anys, indica que encara hi ha un 18% d'indecisos. Cal remarcar que el vot indecís tendeix a decantar-se cap al Sí.


Segons aquests resultats, si es tenen en compte els votants que asseguren tenir clar que participaran al referèndum de dijous que ve, l'empat és total, amb un 41% tant pels partidaris del Sí com als partidaris del No.

Desconcert

Ahir la lliura esterlina va caure mentre el nerviosisme s'apoderava del Parlament de Westminster, malgrat que la divisa britànica s'hagi caracteritzat per la seva estabilitat, i es devaluava un 1,5% davant del dòlar, el nivell més baix des del novembre de l'any passat.

A més, els partits polítics escocesos contraris a la independència han ofert a Escòcia més autonomia si guanya el No al referèndum del dia 18. De fet, l'exprimer ministre britànic Gordon Brown va dir que, "si guanya el no, l'endemà del referèndum donarem el tret de sortida a un procés de canvi que ha de dotar de més poder el Parlament d’Escòcia, amb més control sobre les finances, els impostos i les polítiques socials".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/es_confirma_l_augment_del_si_a_escocia_102908.php