dissabte, 27 de setembre del 2014

Els ciutadans podran votar anticipadament en la consulta del #9N2014 entre el 20 i el 25 d'octubre

Dissabte, 27 de setembre de 2014 10:45 h

Aquest és un dels articles del decret de convocatòria que ha signat Mas passades les 10.30 hores. Absència incomprensible d’ICV-EUiA


Barcelona (ACN).- Els ciutadans podran votar anticipadament en la consulta del 9 de novembre entre el 20 i el 25 d'octubre, segons un dels articles del decret de convocatòria que ha signat el president de la Generalitat, Artur Mas, passades les 10.30 hores. Aquesta és la modalitat de vot anomenada "per dipòsit", que suma a la presencial. El secretari del Govern, Jordi Baiget, ha estat l'encarregat de fer lectura del decret, que també inclou la crida a participar en la consulta els majors de 16 el dia de la votació presencial i que tinguin la condició política de catalans. Mas ha signat el decret envoltat del seu Govern, de la presidenta del Parlament i la mesa i dels representants de CiU, ERC i CUP.  





La Llei de consultes entra en vigor després de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat. L'edició d'aquest dissabte ja inclou la normativa a l'espera que Mas signi el decret

La Llei de consultes ja ha entrat en vigor després de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). L'edició d'aquest dissabte ja inclou la normativa a l'espera que el president de la Generalitat, Artur Mas, signi el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. L'edició només inclou una única disposició del Departament de Presidència amb aquest enunciat: "Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana". Es tracta d'una publicació extraordinària, ja que ordinàriament el DOGC es publica de dilluns a divendres no festius.

El decret de convocatòria de sis pàgines estableix que la Generalitat té atribuïda la competència exclusiva en matèria de consultes populars i que en compliment d'aquest marc jurídic el Parlament ha aprovat per àmplia majoria la llei de consultes no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana. I cita el títol II de la llei que diu que "les autoritats competents de la Generalitat podran cridar els catalans perquè manifestin llur opinió mitjançant votació sobre una determinada actuació, decisió o política pública del seu àmbit competencial".


Segons el text del decret, entre els afers o matèries que poden ser consultats en una convocatòria a tot el territori de Catalunya s'hi troben els "d'especial rellevància col·lectiva per al país". I en aquest punt cita els articles 87 i 166 de la Constitució i l'article 61 de l'Estatut per defensar que la Generalitat té "la potestat d'exercir la iniciativa formal davant de les institucions de l'Estat".

El decret també fa referència a la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament el passat 23 de gener del 2013 que va expressar "la voluntat política d'iniciar el procés per tal que els ciutadans de Catalunya poguessin exercir el dret a decidir el futur polític de Catalunya, atenen als principis de legitimitat democràtica, pluralisme i legalitat".

En la part de l'articulat del decret, s'estableixen set articles. El primer decreta la convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya que tindrà lloc el 9 de novembre de 2014. En el segon article es fixa que l'objecte de la consulta és "conèixer l'opinió de les persones cridades a participar sobre el futur polític de Catalunya amb la finalitat que la Generalitat pugui exercir amb ple coneixement de causa la iniciativa legal, política i institucional que li correspon".

Seguidament, en l'article 3 es concreta el contingut de la pregunta que consta de dos apartats. En l'apartat 'a' es pregunta: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat?" i es donen dues opcions de resposta: 'sí o no'. Únicament si s'ha respost afirmativament en el primer apartat es pot respondre la pregunta de la lletra 'b': "Vol que aquest estat sigui independent?".

L'article 4 del decret fa referència a les persones que són cridades a participar. Es tracta dels ciutadans que siguin majors de 16 anys el dia d la votació presencial. En el cas dels catalans residents a l'estranger han d'estar prèviament inscrits en el registre de catalans i catalanes residents a l'exterior. Els nacionals d'estats membres de la Unió Europea han d'acreditar un any de residència continuada immediatament anterior a la convocatòria de la consulta i els nacionals de tercers estats hauran d'acreditar residència legal durant tres anys. En aquests dos casos, han de manifestar la seva voluntat de participar en la consulta.

Les modalitats i període de votació estan establerts en l'article 5. A més de la votació presencial del 9 de novembre es fixa un període de votació anticipada entre el 20 i el 25 d'octubre, ambdós inclosos, en una modalitat que anomena "per dipòsit".

Finalment, l'article 6 diu que les organitzacions interessades a formar part el procés de la consulta poden presentar la seva sol·licitud davant la Comissió de Control fins al 13 d'octubre.

Les regles específiques de la consulta s'inclouen com a annex I i la memòria econòmica com a annex II. En últim terme, el decret consta d'una disposició final que estableix que el decret entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Fotografies amb els mòbils d'un moment històric


En l'acte solemne de signatura del decret que s'ha celebrat al Saló Verge de Montserrat del Palau de la Generaliat, Mas ha estat acompanyat de tots els consellers i membres del Govern, de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i diversos integrants de la Mesa com els vicepresidents, Anna Simó i Josep Corominas, el secretari segon, Josep Rull.

A més de la vessant més institucional, també hi ha assistit alguns dels líders parlamentaris, com el president d'ERC, Oriol Junqueras, la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Rovira, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, i el portaveu parlamentari de la CUP, David Fernández.

També hi ha estat presents el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i el president del Consell Assessor de Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi-Sunyer.

En el moment de la signatura s'han pogut veure algunes cares visiblement emocionades com la republicana Anna Simó, i tant el president de la Generalitat com els assistents han protagonitzat un llarg aplaudiment. Finalment, l'esposa del president, Helena Rakosnik, ha abraçat Mas.

Una vegada ha acabat l'acte de la signatura del president de la Generalitat, alguns dels assistents com el conseller de Justícia, Germà Gordó, han aprofitat per fer una fotografia amb el telèfon mòbil del decret firmat, encara amb la ploma amb què Mas ha firmat al costat del document . I fins i tot s'han vist escenes com el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el president de CiU al Parlament, Jordi Turull, fotografiant-se amb el decret per guardar la imatge de record.