divendres, 19 de setembre del 2014

El No s'imposa a Escòcia, però guanya la democràcia

19/09/2014

ESCÒCIA

Londres es prepara per dotar de més competències el país

 

Bernat Vilaró



Banderes d'Escòcia i el Regne Unit


El No ha guanyat a Escòcia en el referèndum sobre la independència amb un 55,3% dels suport (2.001.926 vots), pel 44,7% que ha tingut el Sí (1.617.989 vots), segons els resultats que no s’han conegut fins la matinada d’avui. D’aquesta manera, i tal i com havia promès el primer ministre britànic, David Cameron, Londres s’haurà de preparar per dotar de més competències Escòcia, la gra promesa dels partidaris del Better Together, la campanya a favor de la unitat del Regne Unit que ha acabat per convèncer els indecisos.

La mobilització ha estat un èxit. De fet, un 97% de l’electorat s’ha registrat per poder votar, del qual hi ha acabat votant més d'un 85% del total d’escocesos amb dret a vot, inclosos el jovent de 16 i 17 anys, que per primera vegada ha pogut anar a les urnes.

Segons les dades que s'han anat donant durant la matinada, els territoris més rics d'Escòcia han optat pel No, i les classes més baixes han tendit al Sí. Cal destacar que a Glasgow, la ciutat més poblada, s'ha imposat el Sí. En resum, en només 4 circumscripcions hi ha hagut victòria del Sí, de les 26 que hi ha en total.

Alex Salmond, aquesta matinada


A les 6:37 del matí, hora catalana (una hora abans a Escòcia), Salmond ha fet una piulada des del seu compte de Twitter on felicita Glasgow per haver votat independència, i pel "suport increïble" de tot el poble escocès. Poc després, el primer ministre britànic, David Cameron, ha tuitejat: "He parlat amb Alistair Darling i l'he felicitat per una campanya ben lluitada".

Pocs minuts abans que l'escrutini arribés al 100%, quan la BBC ja ha donat per feta la victòria del No, la viceprimera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha dit que "el país ha canviat per sempre més", i que a partir d'ara treballarà "amb qui sigui" per obtenir més vots per a Escòcia. El resultat l'ha "decepcionat", però creu que els votants han donat un missatge "clar", i que la ciutadania escocesa ha demanat un canvi evident.

Ja amb gairebé el 100% de l'escrutini, el líder independentista, Alex Salmond, ha fet una roda de premsa: "Gràcies a Escòcia per aquest 1,6 milions de vots a favor de la independència", ha afegit. El primer ministre escocès ha fet una crida per "acceptar el que ha escollit Escòcia democràticament", i ha augurat que, tard o d'hora, el país "ho aconseguirà".

Al seu torn, Cameron ha comparegut davant els mitjans per afirmar que "sóc demòcrata, havíem de respectar la postura de l'SNP" -el partit de Salmond-. "Em comprometo a fer tot el possible perquè el Parlament Britànic doni més autonomia a Escòcia. Aquest referèndum serà recordat com una demostració poderosa de la força i la vitalitat de la nostra antiga democràcia", ha afegit.


Dos escocesos ben guarnits van a votar


I ara què?

Després del resultat li toca moure fitxa a Londres. Així, Cameron ja preveu una reunió amb parlamentaris britànics els propers dies per tal d’abordar les competències que, segons ha promès, transferirà a Escòcia. I més enllà del resultat, la celebració d’aquest referèndum és sobretot una gran lliçó per a Espanya.

Tot i que sense efectes directes per al procés català, ja que el procés de Catalunya és ben diferent, sobretot per la salut democràtica de l'Estat espanyol. I és que Cameron ha fet palès al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que els problemes es dirimeixen amb el sufragi, i que no s'ha de tenir por de la democràcia.


Un partidari del Sí, ahir durant la jornada


 El "paradís" i la "cova"

El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir ahir a la nit que el Regne Unit i Escòcia són "el paradís de la democràcia" i que, en contrapartida, Espanya "és una cova". "Des del punt de vista de la qualitat democràtica, el que fa [l’Estat espanyol] és escandalós. Ens diuen què farà l'àrbitre abans de signar el decret de convocatòria de la consulta", ha afegit Mas, en una entrevista a '8 al dia' de 8TV.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/no_publicar_resultats_escocia_el_no_s_imposa_a_escocia_pero_guanya_la_democracia_103183.php