dijous, 18 de setembre del 2014

De Toro: "Si Espanya suspèn l'autonomia catalana el Govern es podria tornar a exiliar"

18/09/2014

CONSULTA

L’escriptor gallec avisa que "hi haurà turbulències” per una “greu crisi que és impossible que es condueixi en termes democràtics que obrin diàleg"


Nerea Rodríguez



L'escriptor gallec Suso del Toro


L’escriptor gallec Suso de Toro valora avui en un article a ‘Eldiario.es’ la situació de la política catalana i espanyola en relació amb el procés sobiranista. En aquest context, avisa que “la pretensió de suspendre l'autonomia catalana plantejaria una situació de dimensió històrica”, i assegura que “la Generalitat té base en si mateixa i una continuïtat no només política sinó administrativa, que no neix de la Constitució que es va limitar a reconèixer-la, sinó del Govern en l'exili. Tarradellas ja era president abans de tornar de l'exili”. Per això, considera que “si el Govern suspengués l'autonomia es podria repetir la situació que un Govern s'exiliés”.


Segons de Toro, “la irresponsabilitat i la incapacitat de resoldre les qüestions democràticament han conduït a una situació impensable fa deu anys”. A més, critica que “el Ministeri de Margallo ha demostrat davant Holanda i les societats democràtiques el que són capaços de fer, si directament censuren un llibre, i en un país estranger, perquè estan en desacord amb el relat històric, els espanyols haurien de preguntar-se quina classe d'informació els arriba d'aquest Govern i els mitjans de comunicació que el sustenten”.

Però més greu que censurar un llibre és, per l’escriptor, el que va demostrar aquest incident: “L'administració de l'Estat espanyol actua contra l'administració de la Generalitat catalana, un enfrontament nacional intern exposat als ulls del món. Són dues administracions amb interessos contraris i en conflicte obert, és natural que Margallo reiteri amenaces anteriors del seu partit i el seu Govern d'emprar la força de l'Estat contra el Parlament català”. L’escriptor opina, però, que aquesta és “una situació on té més responsabilitat qui més força té, qui té l'Estat”.

Finalment, conclou: “L'Estat espanyol i Espanya com a projecte col·lectiu possible han arribat a un punt de no tornada, es desencadenarà una crisi en els propers mesos. Amb Rajoy, Margallo, Wert, Gallardón, Mato, etc., és impossible que aquesta greu crisi es condueixi en termes democràtics que obrin diàleg, així doncs preparin-se perquè hi haurà turbulències”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/de_toro_si_espanya_suspen_l_autonomia_catalana_el_govern_es_podria_tornar_a_exiliar_103160.php