dimarts, 26 d’agost del 2014

Salmond emergeix com a triomfador d'un dur debat amb l'unionista Darling

26/08/14 02:00 - Londres -

El 71 % de l'opinió pública dóna com a guanyador el primer ministre escocès

La moneda, el futur del petroli i el servei de salut, eixos centrals del debat


Darling i Salmond, durant el segon cara a cara, celebrat ahir a la nit Foto: DAVID CHESKIN / REUTERS.



L'economia, la moneda, el futur del petroli com a font de riquesa per al país i els serveis socials bàsics –el nacional de salut, especialment– van centrar ahir a la nit, a Glasgow, el, per moments, duríssim debat entre el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el cap de la campanya unionista, Alistair Darling.

Quan manquen poc més de tres setmanes per al referèndum d'independència d'Escòcia, el segon i darrer cara a cara entre els dos líders es veia com a fonamental per a tots dos camps. Per al sí, amb el repte de recuperar posicions en les enquestes, sempre per darrere. Per al no, per tal de posar el darrer clau en el taüt de l'independentisme escocès i aparcar l'afer per, al menys, una generació.

Resultat? Salmond va estar molt més incisiu i segur que Darling. I encara que va fregar la demagògia per moments, el primer ministre va tenir moments especialment brillants en el moment d'examinar, com un forense, els arguments del no.


Una enquesta difosa immediatament després de finalitzat el debat pel diari The Guardian sostenia que Salmond el va guanyat per un molt ample marge: 71 a 29, molt més que el 56 a 44 amb què Darling va triomfar en el primer.

Comentari apart mereix l'audiència, 200 convidats en directe, que es va mostrar més sovint inclinada a donar suport als arguments de Salmond de forma prou ostensible.

Inopinadament, a més, Darling es va trobar amb un públic prou hostil en el moment d'etzibar-li algunes de les seves preguntes i comentaris, dada significativa ja que Glasgow és un tradicional feu labour.

Amb tot, el xoc i les possibles opcions sobre la moneda de la hipotètica Escòcia independent van tornar a ser el flanc més obert del sobiranisme. Darling va demanar una i una altra vegada quin és el pla B, alhora que va advertir dels “riscos” que implica no tenir-ne; així com dels riscos de la independència. “Vull conèixer quin serà el pla B”, insistia l'exministre. I Salmond replicava que “el millor és compartir la lliura”, tot i que va assegurar que té “tres plans B” (esterlinització, moneda pròpia o moneda de transició), però que busca “un mandat” del poble escocès per aconseguir la unió monetària. Va insinuar que Londres no s'hi podria negar, en tant que Escòcia compartiria la part justa del deute públic. Negar la unió monetària seria tancar la porta a la possibilitat que Escòcia assumís aquests compromisos.

Darling, forçat per una intervenció del presentador, Glenn Campbell, va haver d'admetre que una Escòcia independent podria arribar a utilitzar la lliura, confessió que Salmond va qualificar de “la més important revelació de la nit”. L'apassionat frec a frec d'ahir garanteix unes apassionants properes setmanes.

LES FRASES



Salmond vol uns estats separats i no li importen els riscos; aquesta és una decisió sense marxa enrere
Alistair Darling
CAP DE LA CAMPANYA BETTER TOGETHER



Escòcia hauria de pagar la justa part del deute [britànic] com a part d'un acord per compartir la lliura
Alex salmond
PRIMER MINISTRE ESCOCÈS

Darrera actualització ( Dimarts, 26 d'agost del 2014 07:39 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/771699-salmond-emergeix-com-a-triomfador-dun-dur-debat-amb-lunionista-darling.html