dissabte, 23 d’agost del 2014

Reniu: "En tots els processos de transició, sempre hi ha un moment en que es trenca la legalitat"

23/08/2014

CONSULTA - REFERENDUM

El membre del CATN avisa el govern espanyol: "Que es pensi molt el recórrer la llei de consultes perquè respecta la Constitució i l’Estatut"


Nerea Rodríguez



El politòleg Josep Maria Reniu


El membre del consell Assessor per a la Transició Nacional Josep Maria Reniu té clar que “en tots els processos de transició, sempre hi ha un moment en que es trenca la legalitat”, i opina que “això no és negatiu”. En aquest sentit, argumenta que “hi ha un moment en el que una nova legalitat ha de donar pas a un nou sistema polític, a un nou Estat, etc”, i insisteix: “Clar que hi ha un moment en que hi ha d’haver un trecament de la legalitat, sinó estaríem jugant el mateix partit, i volem començar un partit nosaltres amb unes regles diferents”.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Reniu ha assegurat que “en democràcia no hi ha res que no es pugui preguntar”. Alhora, ha donat un consell al govern espanyol: “Que es pensi molt el recórrer la llei de consultes perquè respecta la Constitució i l’Estatut”, i ha desitjat “que el 9N pugui dipositar la meva butlleta, i votar”. El membre del CATN ha explicat que “només es tracta de fer un recompte, i veure quants estan a favor d’una cosa i quants d’una altra”, i ha dit que “si hi ha una prohibició per part del TC de la consulta, esperaria del meu president i els partits proconsulta que fessin tot el possible per tirar-la endavant”.


A més, ha afirmat que “les dues grans forces del procés són que el gran motor és la ciutadania, i que molts partits del Parlament s’han posat al costat de la ciutadania i tirar endavant aquest procés”. Durant l’entrevista, Reniu ha parlat també de la Unió Europa i vaticinat que “abans de la convocatòria de la consulta Europa no ajudarà a Catalunya, perquè es mou per pragmatisme i interessos”, però ha manifestat que “la UE només farà alguna actuació quan hi hagi la convocatòria del 9N”.

Finalment, Reniu ha conclòs contundentment: “No hi ha res que impedeixi que manifestem la nostra voluntat política, no hi ha res que impedeixi que Catalunya esdevingui un nou Estat de la UE, i no hi ha res que impedeixi que Catalunya sigui viable financera, econòmica, lingüística i culturalment. L’única cosa que ho pot impedir són els catalans”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/reniu_en_tots_els_procesos_de_transicio_sempre_hi_ha_un_moment_en_que_es_trenca_la_legalitat_102553.php