divendres, 22 d’agost del 2014

El Servei Públic de Salut podria donar la victòria als independentistes escocesos

22-08-2014

Mentre el conseller de Sanitat, Boi Ruiz (que ja va dir que si es fa la consulta i es guanya, després s’hauria de fer un altre referèndum), segueix amb la política de retallades als usuaris i de càstig als treballadors de la sanitat, la campanya escocesa és absolutament diferent.


 





El futur dels serveis de salut podria ser la clau en la campanya per la independència d’Escòcia. 

Encara que de moment les enquestes segueixen donant un marge per la victòria del no, aquest es va escurçant a mesura que es van coneixent  les perspectives de retallades i de gradual privatització de serveis públics, entre ells del National Health (NHS), que està impulsant el govern de Londres.

Aquesta plans del govern de Cameron estan donant ales als partidaris de la independència. Fa dues setmanes, una enquesta d’ICM per a Escòcia mostrava un increment del vot independentista de 4
punts, que prové del grup de votants indecisos que van definint la seva posició davant del referèndum, i el tema dels serveis públics sembla que hi té una importància fonamental, sobre tot entre les dones.

Conscient d’això, el president escocès, Alex Salmond, està intentant posar el focus en el manteniment i la protecció d’aquests serveis públics, i molt especialment del Servei Públic de Salut en una Escòcia independent, en el que ja es descriu com una nova declaració d’Arbroath, el lloc on es va realitzar la declaració d’independència d’Escòcia l’any 1320.

I és que els partidaris de la independència són absolutament contraris al desmantellament del Servei Públic de Salut britànic, i encara que el govern escocès ja ha augmentat la despesa en sanitat per compensar les retallades que arriben de Londres, això només podrà ser per un període curt de temps, perquè Escòcia no disposa de prou recursos econòmics per compensar-ho indefinidament si els unionistes guanyen el referèndum.

Ara, a menys d’un mes per a decidir si Escòcia es converteix en un país independent, la campanya pot fer un gir i convertir un vot a favor de la independència en sinònim de mantenir un model econòmic i social, allunyat de les polítiques de Londres, i que permeti protegir els serveis públics, i molt especialment la sanitat.


http://araomai.cat/el-servei-public-de-salut-podria-donar-la-victoria-als-independentistes-escocesos/