dimecres, 20 d’agost del 2014

Colomines: "Els unionistes busquen desesperadament contradicions en el sobiranisme"

20/08/2014

CONSULTA

El professor d’Història Contemporània té clar que "el sobiranisme de Mas no és impostat com pensen els unionistes i les classes benpensants catalanes"

 

Nerea Rodríguez


L'historiador Agustí Colomines


El professor d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, i exdirector d'UnescoCat i la fundació CatDem, Agustí Colomines, opina que “l'unionisme està regirat”, i assenyala que davant la determinació del president Artur Mas de convocar la consulta sí o sí, els unionistes busquen desesperadament contradiccions entre el sector sobiranista català”.

En aquest sentit, assenyala en un article publicat fa uns dies a ‘Economia Digital’ que “des que es va conèixer la funesta notícia del frau dels Pujol, la tàctica unionista consisteix a donar per liquidat el procés i buscar aliats entre els catalanistes moderats per certificar la seva defunció”. Alhora, l’autor afirma que “ka clau no està en si es podrà votar o no el proper 9-N, molt difícil tenint en compte el tancament del Govern espanyol, sinó en fer-ho bé”.

A més, Colomines es mostra convençut que “el sobiranisme del president Mas no és impostat com pensen els unionistes espanyols i les classes benpensants catalanes”, i assegura que “mentre ell estigui al comandament de la nau, el full de ruta serà el que es va pactar al seu dia amb els partits favorables a la consulta”.


Colomines també és molt contundent afirmant que “Artur Mas no renunciarà a la consulta a canvi del blindatge del català i d'acceptar la sempiterna promesa que hi haurà una millora del finançament autonòmic. Si ho fes, la seva caiguda seria automàtica i la convocatòria d'eleccions autonòmiques (i prenguin nota de l'adjectiu) no es podria evitar. El que succeiria després està cantat”.

Però, explica, “si el somni unionista és que guanyi les eleccions ERC i CiU es desintegri com va passar amb UCD i així poder picar el procés, el que anunciaria la victòria d'ERC no seria precisament una marxa enrere, si no tot el contrari. Els unionistes haurien de reflexionar una mica més abans de cantar victòria. Com a Talamanca, les victòries poden anunciar derrotes molt severes”.

Finalment, Colomines es pregunta: “És que algú creu de veritat que CiU es col·locarà a la vora del penya-segat acceptant un intercanvi de cromos tan pírric?” Qui pensi així, adverteix, “s'auto enganya. O el que és pitjor, és que aquest algú és estúpid. Com diria Barack Obama, els Estats no han d'actuar mai fent coses estúpides. I això val tant per a la política internacional com per a la política interior”. I conclou: “Les coses s'han de fer bé, que és el que demana el Govern català amb el seu president al capdavant”.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/colomines_els_unionistes_busquen_desesperadament_contradicions_en_el_sobiranisme_102492.php