diumenge, 13 de juliol del 2014

Requejo: "Seguir en l'òrbita del PSOE anirà empetitint el PSC"

13/07/2014

POLITICA

El politòleg opina que l'acomodació de les posicions espanyolistes i catalanistes ha esdevingut "obsoleta" i és "conservadora"


Xavier Lladó


Ferran Requejo a Singular TV


El catedràtic de ciència política Ferran Requejo afirma avui que el PSC s'anirà "empetitint cada vegada més si segueix en l'òrbita preferent del PSOE" i afegeix, en aquest sentit, que el "PSC hauria de procurar no quedar atrapat en la lògica d'orbitar al voltant del sistema espanyol (del PSOE i del nacionalisme d'estat, en una relació de subordinació) i a la vegada pretendre seguir orbitant al voltant de l'estrella catalana, quan amdues coses es van allunyant progressivament". Requejo opina, a més, que el PSC ho hauria de fer, "tant per interès propi com pensant en els interessos del país", perquè
és una lògica, que avui ha esdevingut "obsoleta" i és, de fet, conservadora "que el pot precipitar, aquesta vegada sí, a un vagar trist per l'espai sideral electoral". Ho diu avui en un article al diari Ara.

El catedràdic reconeix mèrits al PSC i assegura que -a finals dels anys setanta del segle passat- aquest partit va esdevenir "un dels planetes estables" (en un símil astrònomic que fa l'articulista) a partir de diverses organitzacions socialistes que actuaven en la clandestinitat i lloa l'aportació "fonamental" que ha fet el PSC al desenvolupament i la projecció del país en components nacionals, culturals i lingüístics". Dit això, però, assegura que la lògica del sistema polític ha anat separant les dues estrelles (Catalunya i Espanya) i això es va accelerar "a partir del fracàs de la reforma de l'Estatut". "La tendència a la inestabilitat d'aquest sistema polític binari sembla avui clar" i fa que els partits s'hagin de posicionar al voltant d'una de les dues estrelles.

En aquest context, el PSC pot reconstruir avui una acomodació factible de les posicions espanyolistes i catalanistes tot mantenint un equilibri estable entre el PSOE/Sistema espanyol i Catalunya, amb l'elecció que es farà de Miquel Iceta com a nou líder del partit. El politòleg, però, recorda que en moltes ocasions (en relació al procés) manen les circumstàncies o la complexitat dels contextos, i que la pràctica obliga sovint a triar (seguir en l'òrbita del PSOE o prendre la dels partits catalans que donen suport a la consulta). "Cada tria suposa una alguna pèrdua d'allò que es considera valuós, és la "tragèdia de la llibertat" i assegura que -en el camp de la filosofia- davant de plantejaments abstractes que volen imposar-se a la realitat, autors com Aristòtil, Erasmus o Montaigne, insisteixen en la importància "de la facticitat i de la pràctica per a la millora de la vida política i moral dels humans".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/requejo_seguir_en_l_orbita_del_psoe_anira_empetitint_el_psc_101799.php