dimecres, 9 de juliol del 2014

L’estat espanyol escanya la pagesia catalana

Dimecres, 9 de juliol de 2014 13:50 h

Mas denuncia que l'Estat redueix les aportació al camp mentre recentralitza competències i Junqueras que l’estat discrimina l'agricultura catalana en les ajudes europees


En el marc del ple monogràfic del Parlament sobre el sector agrari, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat que l'Estat està reduint significativament la seva aportació a les comunitats en matèria rural alhora que recentralitza competències. Mas ha parlat d'una reducció del govern espanyol del 74% mentre que "aprofita per recentralitzar competències, manté les estructures a Madrid per dirigir bona part de la política agrària i a més es queda 240 MEUR per fer un pla de desenvolupament rural a nivell estatal". Oriol Junqueras, ha lamentat que l'Estat posi "totes les traves del món i més" en la distribució territorial dels ajuts que rep de la Política Agrària Comuna (PAC).  





Junqueras ha considerat impossible fer una política efectiva en aquest àmbit sense una perspectiva territorial i ha denunciat que l'agricultura catalana representa el 19% del PIB agrari de l'Estat però en canvi rep el 6% de les ajudes d'Europa.

 "Aquesta és una veritat inqüestionable", ha afegit. El també president d'ERC al Parlament ha denunciat que el sector està immers en un "laberint legal" de 1.500 normatives i recomanacions que
perjudiquen la productivitat.

Junqueras també ha defensat que són "indestriables" els vincles dels sectors productius amb els àmbits territorials i ha qualificat d'impossible fer una política agrària "efectiva" sense tenir en compte qüestions com la distribució de les polítiques públiques en l'àmbit de l'ensenyament, la salut o les infraestructures. I en aquest àmbit, ha lamentat que les ajudes que rep el sector de l'agricultura a Catalunya representi menys d'un terç del volum del sector català respecte el PIB espanyol en l'àmbit agrícola.


http://www.directe.cat/noticia/357764/lestat-espanyol-escanya-la-pagesia-catalana