dilluns, 14 de juliol del 2014

Les deu preguntes i respostes sobre com es proclamarà la independència

Dilluns  14.07.2014  13:44

L'informe número 10 del Consell Assessor de la Transició Nacional defineix els passos que cal donar per a proclamar la independència




 



L’informe número 10 del Consell Assessor per a la Transició Nacional tracta del Procés Constituient i defineix com serà la proclamació de la independència. Us oferim les principals preguntes i respostes que conté.

-Cal que l’estat espanyol accepti la proclamació de la independència?
-No és necessari. El procés és millor i més fàcil si es negocia amb l’estat però no és obligat fer-ho així.

-Si l’estat acorda negociar la independència quins són els objectius que cal assolir?

-Caldrà negociar amb l’estat les condicions de separació, cercar el reconeixement internacional, negociar les condicions de la incorporació del nou estat a la Unió Europea i preparar internament la creació del nou estat.

-Si l’estat accepta negociar la independència quant de temps duraria la negociació amb l’estat?
-En un escenari de col·laboració seria raonable pensar en un any i mig de negociacions. Si l’escenari és de no col·laboració aleshores tot indica que el temps de negociació s’escurçaria molt.

-Si l’estat es nega a negociar la independència quins són els objectius a assolir?
-En cas que l’estat espanyol no vulgui negociar l’alternativa que restaria a la Generalitat per a fer efectiva la voluntat popular seria la de proclamar unilateralment la independència. Si no s’ha fet la consulta del 9N aleshores caldria fer un referèndum de ratificació de la independència. Immediatament caldria cercar el reconeixement internacional i exercir el control efectiu del país.

-Què passa a partir de la proclamació de la independència?
-La proclamació de la independència significa l’obertura d’un procés constituient. El Parlament de Catalunya aprovaria una llei sonre el procés constituient que hauria de definir com s’adapta el sistema institucional català, quins són els règims provisionals pel que fa a drets i llibertats, nacionalitat, ús de llengües, ordenament jurídic, relació amb l’estat i relacions internacionals.

-Cal una constitució provisional?
-Cal una llei del parlament de Catalunya sobre el procés constituient. No és necessari qualificar-la com una constitució provisional.

-Quin és el següent pas que caldria donar? Unes eleccions?
-El primer pas serien unes eleccions constituients. Convocades immediatament després de la proclamació de la independència. El parlament resultant hauria de redactar i aprovar la constitució de la Catalunya independent.

-La constitució s’hauria de ratificar en referèndum?
És imprescindible que la nova constitució es ratifiqui amb un referèndum.

-Com s’adaptarien les institucions catalanes al procés constituient?
-El president de la Generalitat passaria a ser el cap de l’estat. Els poders judicials i els òrgans reguladors haurien d’adaptar-se a la nova situació.

-Qui seria considerat ciutadà del nou estat?
-En principi ho serien els nacionals espanyols amb veïnatge administratiu en un municipi de Catalunya. Més endavant es podria establir una norma concreta per a altres supòsits, com ara els ciutadans nascuts a Catalunya però residents fora.

-Caldria definir quines són les llengües oficials?
-No caldria. En general la llei constituient o la constitució provisional no hauria d’assumir decisions que és raonable pensar que han de ser fixades per la constitució definitiva.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4203618/20140714/deu-preguntes-respostes-proclamara-independencia.html