divendres, 18 de juliol del 2014

El Pacte pel Dret de Decidir demana a Rajoy per carta que pemeti el 9-N

Divendres  18.07.2014  14:54

Vol que el govern espanyol 'propiciï el diàleg' amb el govern citant la sentència del TC








El Pacte Nacional pel Dret a Decidir enviarà una carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per demanar-li que permeti que els catalans puguin votar el 9 de novembre vinent. I ho farà demanant-li que propiciï el diàleg amb el govern català perqùe no s'impedeixi 'el poder exercir legalment el dret de consulta' que tenen els catalans. La carta que es remetrà a Rajoy cita els fonaments jurídics de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) del passat 25 de març, i referma la voluntat dels membres del pacte de votar 'el futur institucional-polític' de Catalunya el 9 de novembre.

A través d'aquesta carta doncs, es fa referència a la sentència contra la declaració de sobirania del Parlament del 23 de gener de 2013. Malgrat que el TC va negar la condició de subjecte polític i jurídic de Catalunya, si que va assegurar que 'té cabuda una interpretació constitucional del dret de
decidir'. Així Rigol ha remarcat la 'legalitat' de la consulta del proper 9N.

L'ex-president del Parlament ha dit que les entitats han acordat enviar aquesta carta al president espanyol, menys l'ANC que ha demanat uns dies de marge per poder-ho ratificar en els seus òrgans de decisió -tot i que han avançat la sea predisposició a l'acció. 

A més també s'adjuntarà a la carta el manifest fundacional del pacte i es recorda que s'hi han adherit una 'quantitat significativa d'institucions i associacions'.

Entres aquestes entitats, n'hi ha de noves respecte de l'anterior reunió del pacte com Avancem i Súmate. L'ens agrupa organitzacions de la societat civil, agents socials i institucions en favor del dret de decidir, i és presidit per l'ex-president de la cambra catalana Joan Rigol. A la reunió s'ha acordat fer un acte de cara a la segona quinzena de setembre, amb totes les entitats, del qual no es sap encara format ni lloc.

En la roda de premsa posterior a la reunió, Rigol ha explicat l'ordre d'intervenció de les diferents associacions i el paper de cadascuna. Ha destacat que el president de Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) i de l'Institut d'Estudis Autonòmics ha explicat que els informes que s'han presentat fins ara formarien part d'un 'llibre blanc', on s'hi encabirien propostes tan a favor del 'si' com el 'no' a la consulta. 

També ha dit que el president Artur Mas ha compartit el plantejament amb que anava a la reunió a Madrid, amb el president espanyol Mariano Rajoy -que es produiïrà en les properes setmanes. Ha afirmat que es parlarà de temes socials, econòmics i també de la consulta. 

La principal novetat d'aquesta reunió és la presència d'Avancem. El dirigent d'aquest moviment, Joan Ignasi Elena, va estripar el carnet del PSC perquè el partit s'oposava a la consulta del 9-N. La representant d'Avancem al Pacte serà Glòria Plana, regidora no adscrita de l'Ajuntament de Girona. Plana, que juntament amb Ignasi Thió són les cares visibles d'Avancem a Girona, va renunciar a presentar-se a les primàries del PSC a la ciutat i vol confegir una candidatura pròpia a les municipals del 2015, juntament amb NECat

Preguntat sobre el PSC, l'ex-president del Parlament ha volgut recordar que els socialistes van estar d'acord amb el text previ a posar en marxa Pacte Nacional pel Dret de Decidir. Tot i així, ha reiterat que la incorporació del PSC seria 'un gran avanç' per al pacte, ja que ells, ha dit, defensen una consulta legal i acordada, tal com intenten promoure des la taula presidida per Rigol.  

A la reunió hi han assistit més de dues mil entitats i ha durat més de dues hores. Entre els organitzacions també hi havia els representants dels partits a favor de la consulta (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP), l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; els presidents de la Diputació de Lleida, la de Barcelona, la de Girona i la de Tarragona, i altres representants del Govern. El president Mas ha presidit l'acte, acompanyat de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4204485/20140718/pacte-dret-decidir-demana-rajoy-carta-pemeti-9-n.html