dimecres, 4 de juny del 2014

PSC, PPC i Ciudadanos, un sí a la monarquia

Dimecres, 4 de juny de 2014 05:00 h

Lucena ha afirmat que té "la intuïció" que els diputats del PSC al Congrés votaran favorablement la llei orgànica que materialitza la successió.


ACN- El portaveu del PSC, Maurici Lucena, ha minimitzat les veus que des de les bases i els quadres intermedis del partit demanen la república i un referèndum, i els ha convidat a "canalitzar" el "sentiment" a través d'una reforma de la Constitució. Lucena ha assegurat que el seu partit "no té una posició pressa" sobre el debat entre monarquia i república, i ha suposat que aviat l'Executiva o el Consell Nacional s'hi posicionarà al respecte. El socialista no ha volgut ser categòric en la posició al•legant que no s'ha tractat en cap òrgan del partit, però s'ha mostrat convençut que les veus crítiques en aquest tema no arribaran a impedir el posicionament del PSC alineat amb el del PSOE, que ja ha donat el sí. 



Nou problema pel PSC

Lucena considera que la reclamació dels crítics ara no té cabuda . "Aquest debat s'ha d'aprofitar per fer-lo en el marc de la reforma de la Constitució, i eventualment es podria introduir un referèndum que ara no es podria fer sense canviar la Constitució", ha dit, tot convidant als seus "companys socialistes que tenen aquest sentiment" a traslladar el seu anhel a l'hipotètic moment en que s'engeguin les reformes constitucionals.

I és que des que el Rei va anunciar l'abdicació, les veus de la
base i els quadres intermedis del PSC que han reclamat la III república espanyola i un referèndum per decidir el model d'Estat s'han multiplicat. Noms com els diputats i primers secretaris territorials Xavier Sabaté i Ferran Pedret, l'eurodiputat Javi López, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, les joventuts del partit o la federació del PSC de Barcelona que lidera Jaume Collboni han estat alguns d'aquests republicans que s'han manifestat públicament.

PPC, la majoria silenciosa amb la corona

Per la seva part, el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha considerat que la manifestació de dilluns per la república no va ser "significativa" en qüestió de quantitat de persones, però sí "extraordinària", però pel fet que s'acabava de produir unes hores abans, l'abdicació del rei. En tot cas, ha apuntat que el problema el tenen aquells que es van manifestar, perquè "no tenen la força democràtica suficient per convertir la seva voluntat en norma".

Ciudadanos, la constitució és sagrada

Des de Ciutadans, la portaveu parlamentària, Carina Mejías, ha assegurat que el seu grup votaria favorablement la llei que permet el relleu automàtic del càrrec de cap d'Estat del rei Joan Carles al príncep Felip i que contempla l'abdicació del pare en benefici del fill. Mejías assegura que és una qüestió de "seguir i complir la legalitat vigent", i ha recordat que si algú vol modificar el sistema per canviar el règim de l'Estat de monarquia a república ha de fer-ho "aconseguint el suport de dues terceres parts de les Corts Espanyoles i reformant la Constitució". Amb tot, la portaveu de C's ha tingut molt clar a l'hora de triar entre monarquia o república. "El conjunt d'experiències que té Espanya de les repúbliques no és bona.