dimecres, 4 de juny del 2014

Duran ara es decanta per l'abstenció a la la llei de successió a la corona

Dimecres, 4 de juny de 2014 05:00 h

ERC, ICV-EUiA i la CUP demanen a CiU que voti en contra de la llei quan arribi a les Corts. En una piulada, Duran assegura que després de llegir la premsa d'avui opta per l'abstenció


(ACN).- Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, ha dit aquest dimarts des de Roma "No es tracta de decidir qui ha de ser el proper Rei, si no simplement que el rei Juan Carlos pugui abdicar de la seva corona", i ha afirmat que el sentit final del vot de CiU serà decidit pel grup parlamentari un cop analitzada la qüestió. ERC, ICV-EUiA i la CUP han fet una crida a la federació de CiU perquè voti en contra de la llei orgànica que regula l'abdicació del rei Joan Carles i la successió a la corona quan arribi a les corts espanyoles. Els tres grups creuen que les formacions que volen votar sobre Catalunya "no poden tancar els ulls" a una votació sobre la successió al cap de l'estat. I és més, han fet extensiva la petició a tots els grups catalans, inclosos els socialistes.  




ERC, La monarquia és anacrònica

ERC no contempla cap altra opció que oposar-se a la llei de successió del cap d'Estat. El diputat Pere Aragonès ha qualificat "d'anacrònica" una institució com la monarquia, que determina la seva continuïtat per "línia sanguínia" i no pas democràtica. Per això, a ERC li agradaria que tots els partits catalans, i també els espanyols, s'oposessin a la llei orgànica que ha aprovat el govern de l'Estat.

Una tercera via basada en el maquillatge d’una institució antidemocràtica i anacrònica?


Aragonès ha recordat, però, que l'acord entre les forces polítiques catalanes se circumscriu a la consulta del 9-N. En aquest sentit, ha confrontat la legitimitat democràtica d'un procés que dóna la veu al poble amb una llei pactada ràpidament pels dos grans partits espanyols. "Si davant d'una proposta democràtica de construir un nou estat -si així ho vol la ciutadania- algú es pensa que l'alternativa és una tercera via basada en el maquillatge a una institució antidemocràtica i anacrònica com la monarquia, és que no ha entès res de res", ha afirmat.

ICV.EUiA, una presa de pèl

Per a ICV-EUiA, que la llei orgànica es limiti a un article únic que diu que la successió és automàtica suposa una "presa de pèl" per als ciutadans. La portaveu parlamentària ecosocialista, Dolors Camats, ha criticat la rapidesa amb què la Casa Reial, PP i PSOE han acordat l'entronització de Felip VI i ha denunciat que s'ha "segrestat" el debat parlamentari sobre el tema. "La millor manera de garantir la legitimitat del cap d'estat és un debat seriós", ha opinat. Els ecosocialistes reclamen un referèndum per decidir si els espanyols prefereixen la continuïtat de la monarquia o la constitució d'una república.

La contradicció de CiU

ICV-EUiA votarà en contra de la llei orgànica de successió i insta la resta de partits a fer el mateix, quan d'aquí a pocs dies es voti al Congrés dels Diputats i al Senat. Camats s'ha referit especialment a CiU. "Una força que a Catalunya legítimament reivindica que la solució al conflicte català és que la gent voti i decideixi no pot tancar els ulls i dir que en el cas de la successió del cap de l'estat la solució no és també votar i que la gent decideixi", ha opinat. L'elecció no és, segons Camats, entre monarquia i república sinó entre "monarquia i democràcia"

La CUP, deixar caure d'una vegada per totes el suport al bipartidisme

Per la seva banda, la CUP, sense grup a Madrid, ha instat la federació a "deixar caure d'una vegada per totes el suport al bipartidisme, que no donin suport al règim de la transició, a l'estat espanyol, a la Constitució del 1978, i al règim que ens ha dut a la crisi social, nacional i democràtica", ha assegurat el portaveu parlamentari de l'esquerra independentista, Quim Arrufat. "No entendríem en absolut que seguís legitimant el bipartidisme, l'ordre constitucional i la monarquia espanyola, l'any de la consulta", ha etzibat.

"relegitimació del règim per dalt"

Per la CUP la successió a mans de Felip de Borbó és una "relegitimació del règim per dalt" i de forma "antidemocràtica". No ho accepten i per això demanen donar "la paraula a la gent" en un referèndum sobre l'estructura de l'estat. Arrufat ha mostrat solidaritat als ciutadans espanyols que defensen la república i ha demanat "persistència" a la classe política catalana en la convocatòria de la consulta malgrat els "cants de sirena" que augura.

CiU deixa la decisió en mans del grup de Madrid

CiU no ha comparegut a la roda de premsa del Parlament pel retard de les compareixences tot i que tant el portaveu del Govern , Francesc Homs, com Jordi Turull han dit que la decisió està en mans del grup de Madrid. El líder d'Unió i líder del grup parlamentari a les Corts, Josep Antoni Duran i Lleida, ha dit que no veu "cap sentit" a votar en contra de la llei que regula l'abdicació del Rei.