dilluns, 23 de juny del 2014

La sorprenent interpretació de 'Els Segadors' en l'última Patum completa

Dilluns  23.06.2014  08:27

Autor/s: ACN

Una gernació acomiada la Patum amb la màgia del salt de plens










Una gran gentada va omplir ahir al vespre la plaça de Sant Pere de Berga per acomiadar la Patum d'enguany. La festa berguedana per excel·lència culminava cinc dies de música, tradició i foc amb la Patum completa, que ofereix els quatre salts de les comparses, amb la màgia dels plens, que actuen en dues ocasions. El salt de plens és un moment indescriptible, carregat de sensacions. Abans de començar la festa, els músics van sorprendre tothom interpretant 'Els segadors', un gest inèdit al qual es van afegir els patumaires. Va ser una iniciativa sorgida amb motiu del Tricentenari.

Heus ací el vídeo, enregistrat per Carles Paniello, del moment en què la plaça canta 'Els Segadors':







'Els plens, per a qui els veu, són l'infern, i per a qui els fa, la glòria del cel.' Aquesta és una frase repetida per l'ex-batlle de Berga Agustí Ferrer i que ahir al vespre va recordar el gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo, per explicar què significava per als berguedans el salt de plens. La Patum completa ofereix quatre salts de les comparses i dos culminen en els plens, que omplen de foc la plaça de Sant Pere.

'S'ha de veure i de viure, tant la Patum com el salt de plens', remarcava Rumbo. El jove patumaire Adrià Torrents coincidia a explicar els plens com un moment indescriptible i de moltes sensacions a dins'. I Oriol Bataller, un manresà fidel a la festa berguedana, va assenyalar que la Patum era 'com un pol d'atracció' que el feia pujar cada any.

La singularitat de la guita, la solemnitat de l'àliga i la majestuositat dels gegants van fer seva la plaça de Sant Pere, fins que el tirabol, amb els gegants i les guites barrejats entre la gent, va culminar la celebració després del segon salt de plens.

Interpretar 'Els Segadors', una iniciativa que es podria instaurar

La Patum completa va començar enguany amb un gest del tot inèdit en la història de la Patum. Després del repic del tabal, els músics van començar a interpretar 'Els Segadors'. Els milers de patumaires a la plaça --es calcula que n'hi arriben a cabre uns 6.000 en un salt de Patum-- s'hi van afegir immediatament, com també les autoritats, al balcó de l'ajuntament, que es posaren drets.

El batlle de Berga, Juli Gendrau, va explicar que la iniciativa havia sorgit dels músics per afegir-se a les celebracions pel Tricentenari del 1714 i que l'ajuntament i els caps de colla la van veure amb bons ulls. 'A partir d'aquí, el moment ha estat encertat perquè la gent ha respost i les comparses, com els gegants i la guita, s'han alçat', dia el batlle. Per ell, 'una part de l'èxit' d'aquest gest va ser que 'poca gent' ho sabia. Gendrau no tanca la porta perquè la iniciativa s'instauri els anys vinents: 'No ho descartaria, però se n'haurà de parlar amb el patronat.'

Espadaler, escridassat i xiulat


Entre els salts de les comparses, els patumaires van entomar ara i adés crits en favor de la independència, i també contra de la presència del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que es trobava entre les autoritats al balcó del consistori. Al començament de la festa ja havia rebut una xiulada.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4199390/20140623/sorprenent-interpretacio-segadors-lultima-patum-completa.html